Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Nedelja 18.03.2012.
02:58
N. S. Preradović - Vesti A

Srbi, nacija golih leđa

Beogradska penzionerka, čiji muž već godinama ne radi, pre neki dan je dobila "crveni karton". Tako se u Srbiji zove u narodu poslednja opomena pred isključenje struje. Dužna je oko 300 evra, taman koliko je njena mesečna penzija, ali dug iz meseca u mesec raste, jer mora nešto i da se jede.

INŽENjER NA SUVOM HLEBU: Duško Živanović
 


U poslednje tri godine, u Srbiji je čak oko 260.000 radnika ostalo bez posla. Najveći broj radnih mesta ugašen je u Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu i Aleksincu. Zemlja je izmučena stečajima i niskim izvozom, pa sindikalni lideri najavljuju da će do kraja godine bez posla možda ostati i 150.000 ljudi. To bi bilo ravno katastrofi, ako se zna da sada u Srbiji radi oko 1.700.000 ljudi.


Najgore su prošli zaposleni u privatnom preduzetništu, jer je sa 401.016 radnika broj onih koji rade pao na samo 234.459. Najveći broj radnih mesta ugašen je u Zlatiborskom okrugu, a iza njega su na crnoj listi odmah Jablanički, Pčinjski, Moravički i Mačvanski.


Da trendovi nisu ni najmanje ohrabrujući, potvrđuju i podaci Zavoda za statistiku, po kojima je u 2001. godini Srbija imala 2.101.668 zaposlenih. U sindikatima kažu da je samo za poslednjih pet godina privatizacija bez posla ostavila čak 375.000 radnika.


Seku struju i gas
 

PLATITI KOMUNALIJE: Mitar Pisarić

Mitar Pisarić, električar iz Zemuna, radio je u društvenom preduzeću Grmeč, ali je ostao bez posla. Pošto ima 59 godina, radnog mesta nema ni na vidiku, pa se snašao sam. Otvorio je tezgu na Novom Beogradu gde prodaje razne sitnice, ali zarada nije dovoljna da pokrije sve potrebe porodice poput struje, grejanja, hrane.
 

- Uvek u proseku za komunalije dugujem oko stotinak evra. I to nažalost smatram uspehom, jer u ovoj zemlji čovek ne može a da ne bude bar 100 evra dužan. Teško je, ali živeti se mora. Šta čovek da radi - priča Mitar.


Duško Živanović je kao mašinski inženjer radio 27 godina u kragujevačkoj Zastavi.


- Dvoje dece su mi studenti ovde u Beogradu i zbog njih sam spreman i suva hleba da jedem. Prodajem na tezgi ove drangulije, jer eto nema posla za inženjere. Žena mi iz Kragujevca javlja samo probleme. Dvaput su nam dosad sekli u kući struju i gas. Eto, to ti je sudbina ljudi koji samo žele da kako-tako žive i prežive - priča 60-godišnji Duško.


Elvis Raimović na ulici prodaje cveće, ali prolaznicima nimalo nije ni do buketa ni do Dana žena.


- Evo dođe i 8. mart, očekivao sam da će muževi i sinovi kupovati svojim damama, ali od jutros ništa nisam prodao. Strašno je to koliko narod nema para. Ne mogu od ovog da živim, ali nešto čovek mora da radi - priča Elvis.


Radna mesta gubilo je najviše onih koji su zarađivali u metalskom sektoru, prehrambenoj industriji i ugostiteljstvu.


Poslednji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da se poslu na birou rada nada 735.053 građana, kao i da su liste nezaposlenih najduže u Čačku, Valjevu, Aranđelovcu...


Finansijska olupina
 

PREŽIVLJAVANJE: Kartonske tezge na Novom Beogradu
 

Ekonomista Miroslav Zdravković objašnjava da je velika nezaposlenost, između ostalog, posledica niske stope privrednog rasta koja je u 2012. projektovana od 1,5 odsto, a za prosto održavanje postojećih radnih mesta potrebna je stopa rasta od šest procenata.


- I u Evropskoj uniji raste broj nezaposlenih, a pada broj zaposlenih. Znači, dalje produbljavanje krize je sasvim izvesno, ne samo u Srbiji - zaključuje Zdravković.

- Posle ovih izbora, više je nego izvesno da će nova Vlada morati da se suoči sa krajnje nepopularnim merama, koje se primenjuju u Grčkoj i zemljama u okruženju. One se ne mogu izbeći, jer predstavljaju klasičnu recepturu MMF-a koja vodi razgradnji socijalne države. Moraćemo da savijemo kičmu i smanjimo socijalna davanja.


Srbija je, kako se čini, već dotakla ekonomsko dno, bar evropsko. Sa 333 evra prosečne zarade ona je na poslednjem mestu u Evropi, veće plate imaju čak i poslovično siromašni Albanci (380 evra).


Branislav Čanak, lider sindikata Nezavisnost, kaže da su pogrešna ekonomska politika i loša privatizacija načisto ogolile radnička leđa.


- Očito da smo mi upali u jednu duboku krizu i da se ne rešavaju razlozi nezaposlenosti koji su nastali iz ranijih kriza. Loša privatizacija je mnoge ostavila bez posla. Sada dolazi kriza kapitala koja onemogućava otvaranje novih radnih mesta i gašenje postojećih. Prema tome, mi nismo ni dotakli probleme kako treba, sem marketinškim izjavama da će sledećeg meseca ili godine biti bolje - kaže lider sindikata Nezavisnost.

Evropske muke


Evropska unija objavila je da je nezaposlenost u zemljama zone evra u januaru iznosila 10,7 odsto, što je najviša stopa od nastanka zajedničke evropske valute pre 13 godina. Najviše stope nezaposlenosti zabeležene su na jugu Evrope, gde dominiraju Španija sa više od 23 odsto i Grčka sa gotovo 20 procenata.


Nemamo more, imamo kramp


- Budućnost Srbije je apsolutno nezamisliva bez proizvodnje. Mi smo proizvođačka nacija, nismo dominantno oslonjeni na usluge. Možda i zbog toga što nemamo more, tako da je Srbija u prošlosti industrijalizovana na drugačiji način nego druge jugoslovenske republike - kazao je predsednik Srbije Boris Tadić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.03.2012. 04:53
И онда се однекуд чује - "Избор за бољи живот - борис тадић"... Да није урнебесно трагично било би урнебесно смешно. Пакао ће бити исувише лепо место за ту флекаву битангу.
Nedelja 18.03.2012. 06:43
Jos ovo nije nista kako moze biti,ako pobede te partije pod pokroviteljstvom tajkuna,koji su zasluzni za ovu nevidjenu pljacku Srbije pod nazivom "privatizacija".Ja sam prosao i ziveo u 14 zemalja u svetu,i nigde nisam video bogatu zemlju kao sto je Srbija! Poljoprivredo zemliste sa toplim podzemnim izvorima u Vojvodini je nesto sto vi nemozete naci nigde na Svetu. Mi mozemo da gajimo sve povrce u sred Februara za bagatelnu cenu(imamo tople podvodne izvore). Nas med je jedan od najkvalitetnijih u Svetu. Bagremov,Lipov i Kestenov med skoro da nepostoji u Svetu,i ako ga nadjete to su jako paprene cene! Voce koje raste u nasim krajevima je jedno od najboljih kvalitete!
Nedelja 18.03.2012. 06:48
Mi u Srbiji mozemo da zivimo zivot dostojan coveku,ali NE sa ovom politickom garniturom koja se ponasa kao veliki parazit i sise sve sokove iz privrede! Braco Srbi pre nego sto se odlucite za koga da glasate poslusajte Srpske Dveri,poslusajte naseg istaknutog svetskog ekonomistu Branka Dragasa,pa onda odlucite za koga da glasate! Sada je vreme za promene,jer ako sada nesto ne uradimo nece biti mladih u Srbiji ni svecu za zdravlje da nam upale u crkvi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online