Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 23.05.2012.
17:09
Kurir, Beta A

Njima se ne žuri a dan bez vlade košta 12 miliona €

Svaki dan kašnjenja u formiranju vlade košta oko 12 miliona evra samo na ime stranih ulaganja i intervencija Narodne banke Srbije da bi se zaštitio dinar, procene su ekonomskih stručnjaka. Naime, oko šest miliona evra su u proseku bila strana ulaganja svakog dana prošle godine, a isti iznos je od početka ove godine Narodna banka Srbije trošila svaki dan da odbrani dinar.

Svaki dan kašnjenja u formiranju vlade košta oko 12 miliona evra samo na ime stranih ulaganja i intervencija Narodne banke Srbije da bi se zaštitio dinar
 

Ekonomisti se ne usuđuju da daju tačne procene o gubicima zbog odlaganja u formiranju vlade, ali kažu da bez nje nema stabilnosti, što stvara opštu privrednu neizvesnost. Jedan od najboljih pokazatelja je kurs dinara, koji poslednjih dana beleži negativne rekorde. NBS je prekjuče, da bi ga odbranila, prodala 40 miliona evra.

Nikola Fabris, glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore, kaže za Kurir da je slabljenje kursa dinara rezultat tekuće neizvesnosti vezane za buduću ekonomsku politiku vlade, smanjenog priliva kapitala i apresijacije dinara tokom većeg dela prethodne godine. On očekuje da posle formiranja vlade dođe do privremene

stabilizacije kursa, ali imajuću u vidu ukupnu ekonomsku situaciju, dugoročno je neizbežno slabljenje dinara.

Dačić: Ni sa kim se nismo dogovorili

 

Zapad želi vladu DS i SNS!

- Za građane to znači neizvesnost, veće rate za kredite, inflaciju, smanjenje kupovne moći i pad standarda. Ovaj kurs dugoročno ne odgovara nikome, a kratkoročno odgovara izvoznicima - navodi Fabris.

Poskupljenja će, kako kaže ekonomista Saša Đogović, biti manja zbog niske kupovne moći potrošača.

- Uvozna roba će direktno poskupeti zbog kursa, a domaća zbog skupljih sirovina. Gornja stopa inflacije za ovu godinu od 5,5 odsto biće premašena - potvrđuje Đogović.

 
Gubitnici:

- uvoznici

- dužnici

- građani (na kraći rok)

- privreda (na kraći rok)

 

Šta nas čeka:

- neizvesnost

- inflacija

- veće rate za kredite

- pad standarda

 

Prognoze za kurs *

- analitičari - 117 dinara

- privreda - 117 dinara

* do kraja jeseni

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2012. 17:13
onaj sa znakom pitanja preko lica je LOPOV.... znam čoveka !
Sreda 23.05.2012. 18:01
Ali svaki dan bez vlade je i ušteda jer ne kradu....
Sreda 23.05.2012. 20:32
Дан са лошом владом кошта много више од 12 милиона евра директне штете (+ индиректна) и може да се помножи са више од 1000, као што је био случај са претходном, ако ћемо о рачуници и ''сувим'' цифрама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online