Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 24.05.2012.
21:54
Beta A

Guverner NBS: Dinar nije u kolapsu

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da dinar nije u kolapsu, kako se to čuje u javnosti, ali je istakao da je potrebno što pre formirati vladu i nastaviti reforme.

Šoškić: Ukazao sam Nikoliću da treba što pre formirati vladu
 

"Ne, to nije kolaps, u pitanju je period od četiri meseca, a pad od 10 odsto. Pad vrednosti dinara nije neobičan za valutni režim u kome se nalazimo. To je normalan podsticaj valutnog režima u kome smo", rekao je Šoškić upitan o slabljenju dinara i jačanju evra koji je iznad 115 dinara.

Šoškić je rekao da je na sastanku sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ukazao da je potrebno što pre formirati vladu.

"Želeo sam predsednika da upoznam kako NBS vidi ekonomsku situaciju u zemlji. On je razumeo našu argumentaciju. U ovom trenutku nešto što ne bi odgovaralo je odlugovlačenje procesa formiranja vlade", rekao je Šoškić.

Guverner NBS je rekao da će Srbija morati da uravnoteži svoje prihode i rashode za šta će kako je naveo biti potrebna i poreska reforma ili poboljšanje naplate poreza, smanjenje sive ekonomije i pažljivo trošenje svakog dinara poreskih obveznika.

"Neizvesnost formiranja vlade i neizvesnost novih ozbiljnih reformskih koraka podgreva pritiske na deviznom tržištu", rekao je Šoškić i dodao da će investitori sačekati da vide kako će se ponašati nova vlada i koliko će trošiti.

"Bez dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom ne možemo ubediti međunarodnu investicionu javnost da kao zemlja možemo izmirivati svoje obaveze", rekao je on.

Šoškić je rekao da su devizne rezerve Srbije 10,4 milijarde evra i da NBS još ima prostora za intervencije na deviznom tržištu, ali je ukazao da to ne može biti dugoročna politika već da su potrebne mere nove vlade.

"Ne želimo da suviše visoki skok evra ugrozi sposobnost izmirivanja obaveza građana i privrede", rekao je Šoškić i ukazao da se javni dug Srbije računa u stranoj valuti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.05.2012. 22:00
Pad DINARA ?! Tajkuni i lopovi pakuju kofere i kupuju devize,-- vlada stampa dinare u Topcideru dok jos moze-- stizu na naplatu kamate na milijarde kredita DS vlade---- ...... jedini plus je drastican pad uvoza ( uvoznicki lobi se pritajio)... Vaga vuce na prvi spisak ... pa sad ,.....
Četvrtak 24.05.2012. 21:58
Lazete cim zinete...jebe** narod vec godinama...uzimate a nista ne dajte...
Petak 25.05.2012. 08:57
Како ли га само пробудише? Спавао је као мало дете...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online