Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 04.06.2012.
06:57 >> 09:33h
24 Sata A

"Dižemo plate ako smanje doprinose"

Smanjenje opterećenja zarada sa 64 na 54 odsto od 2013. godine, što je predložio Fiskalni savet, imalo bi na uticaja na zaustavljanje stope nezaposlenosti.

"Dižemo plate ako smanje doprinose": Jelena Krstović

Takođe, poslodavci kažu i da bi taj novac usmerili na povećanje zarada radnicima.

Fiskalni savet nedavno je upozorio da je javni dug premašio dozvoljenu granicu od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda i da je već sada dostigao 50 odsto BDP.

Kako bi izbegli krizu javnog duga, predložili su da se najkasnije do avgusta poveća stopa PDV sa 18 na 22 odsto, odnosno sa osam na deset odsto, uz istovremeno zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija u ovoj i idućoj godini.

Velibor Sovrović, generalni direktor Laste, smatra da će smanjenje opterećenja na zarade uticati na to da se smanji siva zona radne snage. "To će uticati da poslodavci prijavljuju radnike koji kod njih rade na crno. U prvih šest meseci može se očekivati da će razliku zbog smanjenja obaveza preduzeća zadržati za sebe, ali da će ih kasnije preneti na plate", kaže Sovrović.

Druga faza, od početka 2013. predviđa smanjenje opterećenja zarada sa 64 na 54 dinara na svakih 100 dinara neto zarade za prosečne plate.

Jelena Krstović, potpredsednica Delta holdinga, smatra da je povećanje PDV neophodno, ali i da je potrebno da se u istom paketu sprovede rasterećenje poreza za zaposlene za dva odsto. Zatim bi usledilo i najavljeno smanjenje optrećenje zarada sa 64 na 54 odsto.

"To će sigurno imati uticaja na relaksaciju poslodavaca i privrede, ali efekte ne možemo očekivati odmah. Treba očekivati da bi poslodavci tu razliku usmerili na povećanje plata zaposlenih", kaže Krstovićeva.

Imajući u vidu da bi rast PDV uticao na povećanje cena i smanjenje kupovne moći, Miroslav Miletić, generalni direktor koncerna Bambi-Banat, takođe misli da bi povećanje poreza i rasterećenje zarada trebalo da se desi u isto vreme jer bi u tom slučaju to dalo najbolje rezultate.

"Smanjenje poreza i doprinosa imaće uticaja na zaustavljanje povećanja nezaposlenosti, ali da bi bilo više zaposlenih potrebne su investicije u proizvodnju. Da li bi se novac od smanjenja opterećenja zarada usmerio u plate, zavisi od poslodavca. Mi u koncernu, gde su plate veće za 30 odsto od proseka, najverovatnije bi usmerili za povećanje zarada", ističe Miletić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.06.2012. 10:53
Povećanja, umesto smanjenje, PDV-a je još jedna MMF-ova zamka za dovođenje države u još gore zaduživanje. To bi bilo kao kad je neko žedan, da mu predlože da cedi vodu iz kamena. Povećanje PDV-a neće popuniti budžet, već će smanjiti promet i odvesti još firmi u sivu zonu.
Ponedeljak 04.06.2012. 09:06
Hahahaha....
Ponedeljak 04.06.2012. 10:25
Ovde u tekstu jos samo fali strucno misljenje istaknutog menadzera, Milke Forcan. Evo sta kaze pravi ekspert, Branko Dragas, o stanju privrede, i ljudima iz gore-pomenutog Fiskalnog saveta: http://www.standard.rs/branko-dragas-gradjani-ustanimo-na-otpor-protiv-mmf-fiskalnog-saveta.html BRANKO DRAGAŠ: GRAĐANI, USTANIMO NA OTPOR PROTIV MMF, FISKALNOG SAVETA... nedelja, 03 jun 2012 10:19 ...i korumpiranog mediokriteta koji hoće da bude premijer, mada je izgubio izbore, dobio vruć šamar od građana Srbije, ali hoće da konačno uništi sve u Srbiji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online