Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.06.2012.
15:29
Beta A

Italijanske kompanije odustale od investiranja u Srbiju

Dve italijanske kompanije, među kojima je i na sva zvona najavljivani Danijeli, do daljeg su odložile svoje investicije u Srbiji vredne više od milijardu evra. Investicije su bile predviđene za jul ove godine. I ostali potencijalni investitori čekaju rezultat formiranja nove vlade pre nego što ulože svoj novac u Srbiju.

"Danijeli" bio velika nada srpske privrede

"To nisu povoljni signali. Zbog toga je neophodno formirati parlamentarnu većinu što pre", rekao je predsednik DS-a Boris Tadić novinarima posle razgovora u Predsedništvu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o formiranju nove vlade.

On je ocenio da za Srbiju nije povoljno to što je Danijli pre dva dana kupio železaru u Sisku, u Hrvatskoj.

"To nije dobra vest za nas i to se desilo naravno nakon ovih izbora. Svaka kompanija vodi računa o svojim interesima i to je potpuno jasno. Sve kompanije danas iz sveta koje su potencijalni investitori gledaju kakav će biti rezultat formiranja vlade. Zavisno od vlade koja će ići u jednom ili drugom pravcu, oni će doći ili neće doći u Srbiju. Treba da budemo svesni te činjenice", kazao je Tadić.

On je rekao i da će u narednom periodu morati da vodi razgovore sa predstavnicima Danijelija.

Kompanija Danijeli je treća u svetu po veličini među dobavljačima opreme za čeličane i metalsku industriju i pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika, a zapošljava više od 9.000 ljudi.

Predstavnici Vlade Srbije i italijanskog proizvođača čelika i mašina za preradu metala Danijeli potpisali su krajem marta memorandum o razumevanju za investiciju te kompanije u fabriku specjalnih vrsta čelika u Šapcu u vrednosti od 500 miliona evra.

Pripreme i gradnja pogona trebalo je da traju dve godine, a početak proizvodnje se očekivao 2014. Srbija je očekivala otvaranje 1.000 radnih mesta u čeličani, proizvodnju 750.000 tona čelika godišnje i izvoz od milijardu evra.

Tadić je naveo da je druga italijanska kompanija koja je do daljeg odložila odluku o ulaganju u Srbiji Baldijeri iz oblasti precizne mehanike.

Četvrtak 07.06.2012. 06:48
Па нормално је да одустају али није нормално да су раније намеравали да овде нешто раде. Италија је у прилично тешком положају и свакако да нико оданде не жели да се овде усоси као Фиат. Сви у широком луку заобилазе (и дуго ће) Монтенегро - мафијашку државицу и Србију - лоповску државицу. Поред политичарења у Србији једино функционише привредна грана крађа шахтовских поклопаца. Сачекајмо да Чеда уђе у Владу па да нам крене бар посао са кокаином.
Četvrtak 07.06.2012. 01:15
Danieli odustaje od velike investicije u Srbiji zbog kritika i pritiska koje ima u svojoj sredini,otvaranje nove fabrike znaci manje radnih mjesta u Italiji,nema to veze sa izborima,jos ce biti manje investitora iz Italije ili cak odlazak firmi koje vec rade u Srbiji,razlog je novi zakon po kojem se mora prijaviti imovina u inostranstvu kao i uvodjenje dvostrukog poreza. http://www.lavitacattolica.it/arcidiocesi_di_udine___il_portale/archivio_notizie/00006604_Danieli_in_Serbia._Confindustria__perdiamo_mille_posti.html http://www.casa24.ilsole24ore.com/art/condominio/2012-01-30/case-estero-nuova-tassa-120546.php Od sada ce i nasa dijaspora manje ulagati i kupovati nekretnine u Srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online