Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 15.06.2012.
15:37
Beta A

"Srpske firme ne izvoze u Rusiju"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da nema sistemskog pristupa srpske privrede za nastup u Rusiji, precizirajući da kompanije često ne sarađuju međusobno da bi zajednički nastupile na ruskom tržištu.

Srpske firme ne koriste pogodnosti za izvoz u Rusiju
 

Konuzin je u Privrednoj komori Srbije kazao da privrednici iz Srbije treba da se udružuju da bi lakše poslovali na ruskom tržištu i da bi bolje iskoristili pogodnosti bescarinske trgovine sa Carinskom unijom Rusije, Belorusije i Kazahstana, a uskoro i sa Ukrajinom.

"Rusija je zainteresovana za poljoprivredne proizvode iz Srbije, jer su dobrog kvaliteta, ali srpski proizvođači ne mogu da odgovore na te potrebe", rekao je Konuzin na zajedničkoj sednici sekcija PKS za Rusiju, Belorisiju, Kazahstan i Ukrajinu.

Prema njegovoj oceni, trgovinsko-ekonomska saradnja Srbije i Rusiji je na uzlaznoj putanji i mogućnosti bilateralne saradnje su praktično neograničene.

"Dolaze još veći zajednički projekti, kao što je gasovod Južni tok, koji treba da bude započet krajem ove godine, kao i modarnizacija železničkih pruga u Srbiji", kazao je Konuzin i podsetio da je u Srbiji počela da radi najveća ruska banka Sberbanka, koja je spremna da investira, ali joj trebaju konkretni projekti.

Ruski ambasador je najavio i da će uskoro završiti mandat u Srbiji i zahvalio PKS i srpskim privrednicima na interesovanju za saradnju sa Rusijom.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je istakao da početak 2012. godine karakteriše blagi rast izvoza Srbije u Rusiju i Belorusiju i smanjenje uvoza, kao i prepolovljena razmena sa Ukrajinom, dok je sa Kazahstanom razmena povećana, ali je izvoz srpske privrede i dalje nedovoljan.

"Srbija ima veliki deficit u razmeni sa Carinskom unijom i Ukrajinom koji za četiri mmeseca ove godine iznosi skoro 713 miliona dolara. Ako se taj trend nastavi deficit će do kraja godine biti blizu 2,2 milijarde dolara", kazao je Bugarin.

On je istakao da je za povećanje izvoza i smanjenje velikog deficita u razmeni sa Carinskom unijom i Ukrajinom potrebno da domaća privreda poveća proizvodnju za izvoz i obezbedi nove izvozne proizvode i usluge.

"Za povećanje proizvodnje potrebni su nam investitori, kako iz Evrope i sveta, tako i iz Carinske unije i Ukrajine. Postoji interes investitora iz Evrope i sveta da otvaraju pogone za proizvodnju u Srbiji radi izvoza u Carinsku uniju", kazao je Bugarin.

Ocenio je da bi bilo dobro da i investitori iz Carinske unije otvaraju u većoj meri pogone u Srbiji radi izvoza u Evropsku uniju i druge zemlje sveta, ali i za potrebe sopstvenog tržišta za jeftinijom i zdravstveno bezbednijom robom.

Bugarin je rekao da PKS ima informacije da izraelske i ruske kompanije žele da investiraju u Srbiji u proizvodnju svinjskog i goveđeg mesa na postojećim praznim farmama, zatim u proizvodnju voća i povrća na otvorenom prostoru i u plastenicima, proizvodnju organske i dečije hrane i u elektroenergiju i infrastrukturne projekte.

On je pozvao privrednike iz Carinske unije i Ukrajine da investiraju u oblast zdravstvenog i rekreativnog turizma u Srbiji, ukazujući da su "srpske banje i odmarališta poluprazni".

Najavljeno je da će 25. septembra ove godine PKS organizovati veliku investicionu konferenciju u Moskvi. Za septembar je dogovoren dolazak ukrajinskih i kazahstanskih privrednika u Beograd, a srpski privrendici će učestvovati krajem godine na Biznis forumu u Kazahstanu.

Petak 15.06.2012. 15:47
које фирме, ови жутаћи су уништили све српске фирме...
Petak 15.06.2012. 15:54
BRACO RUSI, SRBI SU MAZOHISTI, PRIZNAJTE KOSOVO, BOMBARDUJTE SRBIJU, UVEDITE JOJ SANKCIJE...I IMA DA VAS VOLE ! JOS CE DA VAS MOLE DA IM KUPITE KILOGRAM MALINA !
Petak 15.06.2012. 16:14
Mogu samo da pretpostavim da mafija i veliki tajkuni NE DOZVOLJAVAJU srpskim seljacima da se SAMI organizuju i da naprave ovo što g.Konuzin i misli...jednu jaku domaću zadrugu za proizvodnju i izvoz ZDRAVE HRANE,VOĆA,POVRĆA i to ne samo u Rusiju već i u zapadne zemlje! Mora se stati na kraj toj ekipi koja zarađuje na muci seljaka već decenijama !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online