Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 08.07.2012.
17:51
Politika A

Valjevo: Pivara radi, a ide u stečaj

Proizvodnja u Valjevskoj pivari je povećana, firma izmiruje obaveze prema državi i zaposlenima, ali uprkos tome podnet je predlog za uvođenje stečaja.

Foto: Ilustracija
 

Poreska uprava podnela je predlog Privrednom sudu u Valjevu za uvođenje stečaja, i to usred pune pivarske sezone i uzlazne linije po svim parametrima.

I pored toga što je država ovoj najstarijoj pivari u Srbiji (126 godina) pritekla u pomoć, pre neki dan usledilo je neprijatno iznenađenje.

Iznenađenje je tim veće što je plan reorganizacije pivare, koja je pre toga izašla iz stečaja, u potpunosti urađen i definisan u dogovoru sa poreznicima.

Navedenim planom država je prošle godine putem konverzije preuzela dug za poreze i akcize u visini od blizu dve milijarde dinara, ali i postala apsolutni vlasnik Valjevske pivare.

Kamata na osnovni dug, dogovoreno je da se izmiri u 48 jednakih mesečnih rata. Radi se o sumi od koje se vrti u glavi, jer se radi o obračunavanju kamate na kamatu. Drugi poverioci koji se namiruju planom reorganizacije jesu grad Valjevo, Ministarstvo poljoprivrede i Triglav osiguranje i u njima se obaveze izmiruju u mesečnim ratama.

Zoran Božić, v.d. direktora pivare, u razgovoru za Politiku kaže da je navedeni zahtev Poreske uprave neprijatno iznenađenje kako za njega tako i sve zaposlene, ali i za lokalnu vlast u Valjevu.

Svi su ovu firmu, naime, videli na spisku onih koje su izbegle najgori tranzicioni scenario.

"Ja sam ubeđen da plan reorganizacije nije narušen i da se sprovodi onako kako je definisan. Poreska uprava kao poverilac ima pravo da misli drugačije, ali i naše je pravo da od države, koja nam je dala kiseonik, tražimo pomoć, odnosno zaštitu da nam se sada ne zavrće preko potrebni vazduh".

"Naravno, i od Privrednog suda očekujemo da na ročištu zakazanom za 18. jul utvrdi da li postoje razlozi za ponovno uvođenje stečaja. Imamo određena kašnjenja sa uplatom duga, ali to je sve u okvirima razumnog i lično mislim da je od strane poverilaca došlo do pogrešnog tumačenja naših međusobnih odnosa", kaže Božić.

on dodaje da bi ceo dosadašnji trud i odricanja pali u vodu ako bi na zakazanom ročištu bila doneta odluka da se pokrene stečajni postupak.

"Naprosto, bio bi ozbiljno ugrožen, pa i prekinut proces proizvodnje, iako imamo značajne ugovorene poslove za nabavku sirovina, repromaterijala i ambalaže. Bila bi zaustavljena i nabavka 250.000 limenki u kojima će se prvi put u istoriji puniti valjevsko pivo".

"Takođe, izgubili bismo značajan aranžman sa jednim velikim trgovinskim lancem koji bi, po svim procenama, mogao da udvostruči proizvodnju i plasman našeg piva".

Nedelja 08.07.2012. 23:03
Neki strani investitor je bacio oko na tu pivaru, pa mora prvo da propadne, pa da je on kupi za male pare. Nekako me to podseca na Sojica i Tesnu kozu.
Nedelja 08.07.2012. 18:14
Kome je u interesu da se Valjevska pivara unisti bas u trenutku kada je pocela da se oporavlja i staje na noge?
Nedelja 08.07.2012. 19:26
Sve to mora biti americko..zato i postavljaju okupatorsku vlast u srbistanu.Jelen pivo tj. apatinska pivara, je prodato pre neki dan amerikancima.Nisam ga ni pre pio a od sada totalni bojkot (kao i svega drugog americkog) i za sve drugare kad zovem turu.Pijem Bg, najbolje i poslednje domace pivo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online