Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 31.07.2012.
16:58
B92, Blic, Večernje novosti A

"Nisam ljubitelj Šoškića"

Mlađan Dinkić kaže da nije ljubitelj lika i dela guvernera Šoškića, ali da poštuje nezavisnost NBS. Smena guvernera uskoro, u četvrtak skupština o Zakonu o NBS.

 Nije ljubimac Mlađana Dinkića: Dejan Šoškić
 

Ministar finansija je naime, u intervjuu Blicu, odgovarajući na pitanje da li će Jorgovanka Tabaković, koju vladajuća koalicija vidi kao novu guvernerku, biti bolja od dosadašnjeg guvernera, rekao da "nije ljubitelj lika i dela Dejana Šoškića na funkciji koju sada obavlja, ali da veoma poštuje nezavisnost institucije NBS".

Podsetimo, zbog najavljene Šoškićeve smene juče su reagovale organizacije civilnog društva, institucije i pojedinci, koji su zatražili od nove Vlade Srbije da ne urušava vladavinu prava u Srbiji "nelegalnom smenom guvernera" Narodne banke Srbije "proizvoljnim razrešenjima" državnih službenika.

"Vlada koja u startu odabere da udari na jednu od temeljnih vrednosti modernog i demokratskog društva ne može očekivati nikakvo razumevanje niti podršku javnosti i civilnog sektora u Srbiji", navodi se u apelu za odbranu vladavine prava u Srbiji.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava i jedna od potpisnica apela koji je upućen novoj vladi, kaže da je ovakva situacija posledica manjkavosti Uslava iz 2006, ali je takođe i upozorila da će posle Šoškića na red doći i drugi.

Međutim, vladajuća koalicija uskoro će pripremiti tekst izmana zakona o Narodnoj banci kako bi se promenio čelni čovek te institucije, saznaju Novosti.

Taj list podseća da je prema aktuelnim propisima, aktuelni guverner praktično je nesmenjiv, odnosno procedura za njegovo razrešenje je komplikovana, "zaštićena" od političkih uticaja i praktično je u rukama petočlanog Saveta Centralne banke.

Prema odredbama zakona, guverner je smenjiv samo ako počini veoma teške "grehe". O nestručnom i nesavesnom obavljanju funkcije, odluku donosi Savet, potvrđuje je skupštinski Odbor za finansije, pa tek onda parlament većinom razrešava guvernera i postavlja novog.

Član Saveta Centralne banke Milojko Arsić kaže da ima najava da će doći po promene zakona i ocenjuje da bi smena guvernera bila problematična sa stanovišta Ustava, koji garantuje nezavisnost ove institucije.

"To je u suprotnosti i sa međunarodnom praksom, jer je u većini zemalja mandat guvernera odvojen od roka trajanja vlade. Ukoliko ova vlast to ipak učini, pokazaće da je Centralna banka samo servis vlasti. Savet se svakog kvartala izjašnjavao o radu NBS, i svi izveštaji su pozitivno ocenjeni. Ne vidimo nijedan razlog za odlazak Šoškića", kazao je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.07.2012. 17:02
Е,Динкићу,Динкићу да ли ти је јасно да си у свакој мутној чорби Ти мирођија?
Utorak 31.07.2012. 17:07
-"Narodna banka Srbije je samostalna i nezavisna u obavljanju funkcija utvrđenih Zakonom o Narodnoj banci Srbije i drugim zakonima, a za svoj rad je odgovorna -Narodnoj skupštini Republike Srbije. Savet guvernera, na predlog Izvršnog odbora, uz saglasnost Vlade, utvrđuje režim kursa dinara, donosi Statut Narodne banke Srbije, kao i strategiju razvoja Narodne banke Srbije i prati njeno sprovođenje. -Guvernera Narodne banke Srbije bira Narodna skupština Republike Srbije sa mandatom od šest godina, s pravom ponovnog izbora"
Utorak 31.07.2012. 22:48
A ja uopšte nisam tvoj ljubitelj!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online