Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 03.08.2012.
13:29
B92 A

SNS: Šoškić dao ostavku zbog para

SNS smatra da je ostavka guvernera NBS Dejana Šoškića podneta iz ličnih razloga, a ne, kako je to guverner obrazložio, radi zaštite nezavisnosti NBS. O ličnim razlozima za ostavku, smatra SNS, svedoči i to što je Šoškić tim činom "sačuvao" pravo na mesečnu naknadu od 6.000 evra u narednih šest meseci.

 SNS navodi da NBS, dok je na njenom čelu bio Šoškić, nije ostvarila nijedan od postavljenih ciljeva : Guverner u ostavci, Dejan Šoškić
 

U saopštenju SNS-a se navodi da nezavisnost NBS, suprotno tvrdnjama dosadašnjeg guvernera, nije ugrožena predloženim izmenama zakona.

O ličnim razlozima za ostavku, smatra SNS, svedoči i to što je Šoškić tim činom "sačuvao" pravo na mesečnu naknadu od 6.000 evra u narednih šest meseci.

SNS navodi da NBS, dok je na njenom čelu bio Šoškić, nije ostvarila nijedan od postavljenih ciljeva, tako da je guverner, prema mišljenju te stranke, trebalo da ostavku podnese znatno ranije.

U saopštenju se podseća da je stopa inflacije u prethodnoj godini iznosila sedam odsto i bila znatno iznad ciljane, da je za samo nekoliko meseci došlo je do depresijacije kursa od preko 12 odsto, a pri tom je potrošeno 1,5 milijardi evra deviznih rezervi na neuspešnu odbranu kursa.

U periodu od godinu dana, kako navodi SNS, uništeno je nekoliko velikih banaka: Agrobanka sa najvećim učešćem državnog kapitala (gde gubitak iznosi 300 miliona evra), Privredna banka Beograd, Razvojna banka Vojvodine, Metals banka.

"Guverner se brine da se izmenama zakona ne naruši poverenje investitora, a tokom njegovog mandata došlo je do drastičnog pada prodaje državnih dužničkih papira, jer je od početka godine po tom osnovu ostvareno samo 76 miliona evra, što je sedam puta manje u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u saopštenju naprednjaka.

Podsetimo, Dejan Šoškić dao je ostavku na mesto guvernera Narodne banke Srbije u četvrtak, obrazlažući je neslaganjima sa odredbama izmenjenog zakona o NBS o kome je rasprava u parlamentu počela juće. Inače, između ostalog, tim izmenama olakšava se smena guvernera.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 08:15
A koje drugo objasnjenje je jos moguce? Pa to je potvrdilo i Ministartvo istine iz kabineta malog brata.
Nedelja 05.08.2012. 07:39
Ne grabi Jorgovanka položaj guvernera zato što želi da izvuče Srbiju iz krize.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online