Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.08.2012.
10:27
Beta A

"NBS nije kriva za gubitke u Agrobanci"

Bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić saopštio je danas da su gubici u Agrobanci stvarani godinama, ali da je tek za vreme njegovog mandata toj banci oduzeta dozvola za rad.

NBS je samo 10 meseci od stupanja na dužnost prethodnog guvernera, uprkos 'friziranim' izveštajima iz Agrobanke, donela odluku o odlasku u vanrednu neposrednu kontrolu Agrobanke : Dejan Šoškić
 

Šoškić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da je rukovodstvo NBS u prethodne dve godine otkrilo skrivane gubitke Agrobanke i sprečilo nastajanje još većih gubitaka.

Narodna skupština je Dejana Šoškića za guvernera imenovala 28. jula 2010, sa mandatom od šest godina. Šoskić je ostavku na tu funkciju podneo 2. avgusta ove godine, a kao razlog naveo je predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje po njegovom mišljenju ugrožavaju nezavisnost NBS.

"Rukovodstvo NBS sprovelo je u delo rešenje koje je zaštitilo depozite građana, privrede i finansijsku stabilnost u zemlji", naveo je bivši guverner.

Šoškić je, povodom napisa u medijima o odgovornosti NBS tokom njegovog mandata za stanje u Agrobanci, naveo da su gubici u toj banci stvarani godinama.

"NBS je samo 10 meseci od stupanja na dužnost prethodnog guvernera, uprkos 'friziranim' izveštajima iz Agrobanke, donela odluku o odlasku u vanrednu neposrednu kontrolu Agrobanke, i naknadno nametnula privremene mere, uvela prinudnu upravu i, konačno, bez uočenog popravljanja finansijskog stanja banke, oduzela dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka", navodi Šoškić.

Prema njegovim rečima, NBS i Uprava kriminalističke policije i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju dobru profesionalnu saradnju po pitanju slučaja Agrobanke.

"Radi ubrzanja istražnih radnji, guverner je svojim rešenjem bio odredio i dva lica iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka koja su dobila nalog guvernera da se potpuno stave u funkciju prikupljanja i dostavljanja podataka o Agrobanci Upravi kriminalističke policije i drugim državnim organima uključenim u istragu.

Šoškić u izjavi postavlja pitanje zašto guverner Mlađan Dinkić 2002. godine nije oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka koja je i tada imala gubitke.

"Zašto predstavnici države i privatnih vlasnika u skupštini akcionara i upravnom odboru Agrobanke nisu sprečili loše poslovanje banke i smenili rukovodstvo Agrobanke tokom poslednjih dvanaest godina? Kako to da je Antonić opstajao kao direktor banke sve dok ga odlukom guvernera NBS nije razrešila uvođenjem prinudne uprave 29.12.2011.godine", navodi bivši guverner.

Šoškić postavlja pitanje i zbog čega se on u javnosti prikazuje kao odgovoran za te gubitke, iako su za vreme njegovog mandata otkriveni gubici i oduzeta dozvola za rad Agrobanci.

On je navoe da nije tačno da su za "pljačku Agrobanke" odgovorni  čelnici NBS iz prethodne dve godine i da je to rukovodstvo zbog slučaja Agrobanke oštetilo državu za 300 miliona evra.

Netačno je, navodi Šoškić, i da je rukovodstvo NBS prošle i ove godine opstruiralo istragu i ignorisalo zahteve policije za dobijanje podataka o Agrobanci.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.08.2012. 11:12
a ko je kriv za 300 000 000 evra gubitka? baba milojka sa bajloni pijace? srbi iz srbije moraju dobiti svoju organizaciju za zastitu interesa srbije! ni u jednoj zemlji se na najodgovornije funkcije ne postavljaju ljudi sa nepoznatim drzavljanstvom. posebno sto je soskic sin predsednika predsednistva crne gore,koja osvoji samostalnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online