Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 16.09.2012.
01:53
Beta, Politika A

Dinkić: Nećemo proći kao Grčka

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da će se ograničavanjem državnih troškova sprečiti da Srbija bankrotira i da dođe u situaciju u kojoj se nalazi Grčka.

Obećao bolje dane za srpsku ekonomiju: Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede
 

"Cilj nam je da Srbija ne bankrotira i da ne dođemo ni blizu situacije u kojoj se nalazi Grčka. To ćemo postići ograničavanjem troškova države. Fiskalni savet je u pravu, jedino radikalno smanjenje budžetskog deficita može na srednji rok da obori nivo
javnog duga", rekao je Dinkić u intervjuu za Politiku.

Dinkić je istakao da će poslušati Fiskalni savet i da će do sledeće godine minus u kasi dodatno smanjiti na 3,5 odsto.

Zaustaviću krizu

Dinkić je ocenio da sada ima veliku podršku kolega i da je zato
ubeđen da će "zaustaviti krizu".

"Neće biti lako, ali kad smo pregurali početni period, uveren sam da
ćemo uz mnogo napora i rada uspeti. S programom fiskalne
konsolidacije koji će prepoloviti budžetski deficit u narednoj
godini - sada lakše dišemo", rekao je Dinkić.

On je ocenio da je "stezanje kaiša narodu koji više nema šta da
steže nemoguće" i dodao da mu takve stvari "neće padati na pamet".

"Biće umanjene sve subvencije, osim onih za poljoprivredu, ali i izdaci za kupovinu robe i usluga. Obavestio sam Međunarodni monetarni fond da sam odlučio da minus u kasi umesto na četiri, dogodine smanjimo na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda", rekao je Dinkić.

On je kazao da je potrebno trajno smanjenje deficita i dodao da je "već krenuo sa saradnicima da radi na merama kojima će taj cilj biti postignut".

Dinkić je najavio da će do kraja sledeće nedelje ministarstva u Srbiji dobiti "instrukcije" o trošenju novca u narednoj godini.

Ministar finansija i privrede kazao je da je državni novac tokom prvih pet meseci ove godine, u predizbornoj kampanji, neracionalno potrošen i da to ne može da se nadoknadi.

"Rashodi su eksplodirali u prvih pet meseci, a onda su veštački smanjeni u junu i julu tako što država za vreme formiranja vlade nije baš ništa plaćala. Nas je sačekao ogroman račun", rekao je Dinkić.

Dinkić je ocenio da je budžet za 2012. godinu "feleričan", kao i da će njegova odgovornost početi s budžetom za iduću godinu.

On je naglasio da niko neće biti izuzet od plaćanja poreza i da će sva velika preduzeća biti predmet kontrole bez izuzetka.

"Ko posluje po zakonu imaće podršku, čak i javnu pohvalu, a ako je neko svoju poziciju stekao na utaji poreza ili selektivnoj naplati, biće sankcionisan", kazao je ministar.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.09.2012. 02:00
Da bi propao, prvo treba da budes stabilan i jak. Znaci, Srbija ne moze da propadne kao Grcka, jer je Grcka bila bogata, i onda je propala, a u Srbiji je propast normalno i svakodnevno stanje vec 20godina i vise. Isto bi bilo kao kad bi se beskucnik i klosar sekirao za svoju imovinu. Nezaposlen sam, nemam ni dinara u dzep, a expert Dinkic me spasava. Boze me sacuvaj tragikomedije.
Nedelja 16.09.2012. 07:04
necemo proci kao grcka,procicemo jos gore ako srbija ne prestane da razbacuje pare. koliko se novca utrosi na donacije,namstene preskupe tendere gde je ispostovana procedura a troskovi uvecani dodatnim aneksima,besmislena sluzbena putovanja u inostranstvo,sluzbeni automobili koji se dele ko da su krompir,reprezentacije zajedno sa kafanskim racunima ,nekakve radnicke sportske igre,kupovine i trosenje para do besmisla. poseba prica su kadrovi bivsih jugo drzava koji cesto samo predjose u nase republicke organe ,penzioneri koji ostase u srbiji,titini raznorazni oficiri i ...za koje niko ne kaze koliko desetina miliona evra kosta srbiju. ali nije to sve,treba videti kako neki velikodusno dele
Nedelja 16.09.2012. 08:22
I ne možemo Grčka ima more i turizam, kao stalni izvor prihoda. Šta bi to bilo kod nas?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online