Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.12.2012.
04:29
Beta A

Ekonomisti: Realna politika Vlade za 2013, ali...

Ekonomska politika Vlade Srbije za narednu godinu je realna, ali postoje izazovi u primeni strukturnih reformi, ocenili su ekonomsti na skupu "Izazovi ekonomske politike Srbije u 2013. godni".

Saradnik Ekonomskog instituta Miladin Kovačević rekao je da je ekonomska politika za narednu godinu realno napravljena, ali je izrazio sumnju u vezi sa politikom za 2014. i 2015. godinu.

Ekonomska politika Vlade Srbije za narednu godinu je realna, ali postoje izazovi u primeni strukturnih reformi
 

"Fiskalna konsolidacija započeta je opravdano radikalno jer smo bili pred ponorom u javnim finasijama, ali fiskalne mere uvedene krajem 2012. daće pun efekat sledeće godine i tu će se isrcpeti", upozorio je Kovačević i naglasio da je nastavak fiskalne konsolidacje neophodan kroz smanjenje rashoda države i da podrazumeva reformu javnog sektora u kojoj je jedan od fokusa penzijska reforma.

Ekonomista Milojko Arsić kazao je da nema primedbi na ekonomsku politiku Vlade za 2013. godinu i ocenio je ambicioznom, ali ostvarivom. On je istakao da su subvencije mogle da se smanje više nego što je to predviđeno budzetom za 2013-tu i da započne smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali da je "generalno ekonomska i fiskalna politika za 2013-tu relativno dobra i primerena".

Arsić je kazao da bi planirane mere za 2014. i 2015. godinu trebale da se pretvore u konkretne kako bi se ostvarilo smanjenje budzetskog deficita sa četiri na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda u periodu od 2013. do 2015. godine.

Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je ekonomske mere koje je Vlada do sada preduzela kao "gašenje požara" i podsetio da su te mere bile povećanje poreza i kontrola rasta plata i penzija.

"Koliko god su te mere bile nepopularne one predstavljaju lakši deo posla, a sada u 2013-oj Srbiji predstoji teži deo, a to su strukturalne refrome", istakao je Altiparmakov i dodao da su završetak privatizacije i restrukturiranje drzavnih preduzeća, penzijska reforma, racionalizacija javnog sektora i fiskalna decentralizacija ključhe strukturalne reforme od kojih će zavisiti stabilnost budzeta i privredni rast u narednim godinama

I za ekonimstu Jurija Bajeca ekonomska politika za 2013. je ostvariva.

"Predviđena politika predstavlja zaokret sa stanovišta fiskalne konsolidacije države ili drugim rečima smanjenje budžetskog deficita. Ta politka, dodao je Bajec, nagoveštava i početak smanjenja javnog duga Srbije u narednim godinama".

Prema njegovim rečima sigurnost u ostvarivanju ekonomske politike za 2013. daće eventulani dogovor sa Međunarodni monetarnim fondom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online