Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 05.02.2013.
16:21
Vestionline A

Vlada traži 1.000 stručnjaka da rade za Arape u Srbiji

Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu pozvala je srpske stručnjake koji rade u inostranstvu da se zaposle u kompaniji Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), s kojom je potpisan predugovor o gradnji fabrike čipova u Srbiji. Uslov za realizaciju te investicije jeste da Srbija obezbedi 1.000 stručnjaka za visoke tehnologije.

Srbija dobija fabriku, a stručnjaci posao
 

"Vlada Srbije namerava da uključi stručnjake iz dijaspore u listu od 1.000 visokostručnih kadrova koji predstavljaju uslov za realizaciju ugovora za izgradnju fabrike čipova s kompanijom Mubadala iz UAE", saopštila je Kancelarija za dijasporu.

Kancelarija će nastojati da srpski inženjeri za visoke tehnologije u svetu dobiju potrebne podatke i tehničke detalje kako bi mogli da se odazovu apelu matice.

"Razvoj i ulaganja u visoke tehnologije prioriteti su vlade. Krajnje je vreme da se ozbiljno i aktivno priđe našim stručnjacima iz dijaspore i vlada će to učiniti. Potreban je strateški plan", rekla je direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković.

Vlada je od nekoliko državnih fakulteta tražila informacije o potencijalnim kadrovima potrebnim da bi se ta investicija realizovala. Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević rekao je da će za sastavljanje liste od velike koristi biti spisak koji sadrži i beogradske studente koji su se u međuvremenu iselili iz Srbije.

Na osnovu kontakata koje Kancelarija za dijasporu ima sa stručnjacima Srbima, posebno iz SAD, ali i na osnovu ranije urađenih istraživanja, interesovanje za povratak uvek postoji, navodi se u saopštenju.

"Jedna anketa koju je sproveo Infostud pokazala je da kod 60 odsto ispitanika postoje izgledi za vraćanje u Srbiju, a taj procenat se povećava na čak 98 usled postojanja adekvatne poslovne ponude", navela je Kancelarija.

Budući investitori će u narednom periodu dostaviti strukturu fabrike koja će biti visoko automatizovana. Kompanija Mubadala iz Emirata ima dve fabrike, u Singapuru i Nemačkoj, i jednu u SAD u izgradnji, a za obezbeđivanje naučne infrastrukture kompanije uloženo je oko milijardu dolara. Mubadala nije izgradila fabriku u Emiratima zbog nedostatka kadrova.

Utorak 05.02.2013. 17:06
Uvezite stručnjake i to pod hitno!
Utorak 05.02.2013. 16:33
Сада одједном нема стручњака.Влада показује да има воље и способности да доведе инвеститоре ван ЕУ.Ако немамо довољно стручњака онда их има на Балкану.Ипак је најважније да фабрика постоји у Србији,а радници могу бити и из суседних држава.
Utorak 05.02.2013. 16:26
Izgleda da je ovo jedini nacin da se u Srbiju vrati bar 0,001% pametnih Srpskih glava koje su otisle odavde zbog ........!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online