Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 14.02.2013.
13:19
Beta A

Otrov u mleku na granici dozvoljenog

Vanredna kontrola mleka na domaćem tržištu pokazala je da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 bilo potpuno bezbedno, dok je kod 28 uzoraka vrednost aflatoksina bila na granici dozvoljenih vrednosti. Iz Ministarstva poljoprivrede su naveli da se uzorci sa graničnim vrednostima aflatoksina dodatno ispituju.

Vanredna kontrola mleka pokazala je da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 bilo potpuno bezbedno. Kod 28 uzoraka vrednost aflatoksina je bila na granici dozvoljenih vrednosti
 

"Sumnjivost tih uzoraka se ne mora nužno odnositi na prisustvo aflatoksina M1 koji je kancerogen, pa se iz ovog razloga rade precizniji testovi (potvrdne metode) i detekcija ovog konkretnog mikotoksina", precizira se u saopštenju.

Istaknuto je da će ukoliko dalje analize dokažu prisustvo aflatoksina M1 u nekom od uzoraka u kojima je aflatoksin na granično dozvoljenim vrednostima, Ministarstvo poljoprivrede objaviti o kojem mleku i kojim proizvođačima je reč i naložiti da se prema njima sprovedu mere u skladu sa zakonom.

Ispitivanje prisustva aflatoksina u mleku na tržištu Srbije počelo je prethodnog vikenda, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske krajem prethodne sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački "Dukat" i varaždinska "Vindija".

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su zabranile uvoz mleka "dukat" i "vindija".

Iz Ministarstva poljoprivrede su ranije naveli da mleko koje je u Hrvatskoj povučeno iz prodaje nije uvezeno u Srbiju, kao i da je nakon ispitivanja utvrđeno da je mleko "dukat" uvoženo u Srbiju iz Bosne i Hercegovine bezbedno.

Šta su aflatoksini?

 

Aflatoksini su toksični produkti plesni "Aspergillus flavus" kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krompiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom. Ta plesan može zahvatiti sve procese - od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, njena pojava uslovljena je klimom, geografskim položajem, agrotehničkim merama i načinom prerade sirovina.

 

Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra da u slučaju aflatoksina nema apsolutne sigurnosti hrane, odnosno da maksimalno dopuštena količina mora bude jednaka nuli.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 13:21
Ma jel ima otrova ili nema...... kakve su to price "DOZVOLJEN OTROV" u mleku.......??????? To mleko piju DECA .... koliko je DOZVOLJENO trovati decu po vama ....??????
Četvrtak 14.02.2013. 13:19
Отров на границама дозвољеног!!!!Шта ће отров у млијеку?!
Četvrtak 14.02.2013. 13:46
Што нису наведена имена оних 28 неисправних????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online