Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.02.2013.
13:47
Mondo A

Beda oterala decu iz klupa na biro

Zbog siromaštva sve više maloletnika odustaje od školovanja i kreće za platom. U evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 1.624 dece ispod 18 godina, a posao je prošle godine dobilo njih 500.

Većina devojaka koje po celu noć rade promocije alkoholnih pića u noćnim klubovima nema više od 16 ili 17 godina

Među 778.000 kandidata na birou, poslu se nada i 1.624 maloletnika, od kojih je 777 devojaka. Kako kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, svi su oni odustali od "visokih škola" i odlučili da što pre počnu da zarađuju kakve-takve plate. Ipak, u prošloj godini do radnog mesta došlo je njih 500. Ostali još čekaju.

"Najčešće su se zapošljavali oni koji imaju bilo kakav zanat u rukama, a to su uglavnom oni između 17 i 19 godina sa srednjim obrazovanjem u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju", objašnjava Srđan Andrijanić iz NSZ. " Niko od njih nije ni planirao da upiše visoku školu ili fakultet. Oni upisuju trogodišnje škole, tako se pripremaju za uključivanje na tržište rada, a ne za dalje obrazovanje. A to su pretežno deca iz siromašnih porodica".

Svi koji su uspeli da se zaposle, pričaju u NSZ, obavljaju jednostavne poslove u oblasti komunalnih usluga, kao što je održavanje zelenila i slično, ali rade i kao pomoćni radnici u građevinarstvu, trgovci, kasiri, alatničari, šivači, elektromonteri, kuvari, elektroinstalateri, autoelektričari, elektrotehničari, monteri, medicinske sestre, administrativni radnici... Andrijanić, međutim, dodaje da je među onima koji još nisu našli uhlebljenje najviše 15-godišnjaka.

U Ministarstvu rada kažu da radni odnos sa mlađima od 18 godina može da se zasnuje samo uz pisanu saglasnost roditelja i pod uslovom da takav rad ne ugrožava zdravlje. To se procenjuje na osnovu lekarskih nalaza koji prethode zaposlenju. U praksi, međutim, malololetni radnici nisu uvek zaštićeni. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, gotovo svaki treći mladi čovek radi "na crno".

"Kriza je krivac što sve više maloletnika radi u sivoj zoni, pa čak i noću. Poslodavci ih angažuju za promocije, ali i kao konobare, trgovce, prodavce u kiosku... i to bez ikakvih ugovora o radu", kaže Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata.

Inspektori rada se sa dečjim radom veoma retko susreću. A sve i kada su zloupotrebe očigledne, teško se dokazuju. A i propisi su neusaglašeni jer porodični zakon dozvoljava da 15-godišnjak zarađuje platu i potpuno odgovara za svoj novac, dok Zakon o radu traži saglasnost roditelja za bilo kakvo poslovno angažovanje dece mlađe od ovog uzrasta.

Petak 22.02.2013. 13:50
Факултет је одавно постао привилегија богатих,али и оних који живе у градовима.Сељачкој деци је изгледа суђено да не заврше високе школе.
Subota 23.02.2013. 08:21
Kome je još biro za zapošljavanje našao posao?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online