Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 03.05.2013.
13:12
J. Arsenović - Vesti A

Arapi i Jevreji oru po Vojvodini

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zvanično je posetio Izrael i Palestinu. Zajedno sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem, koji je bio deo državne delegacije, Nikolić je pozvao izraelske investitore da ulažu u srpsku privredu, s akcentom na poljoprivredu "za čiji razvoj i unapređenje Srbija poseduje ogroman neiskorišćeni potencijal".

Tomislav Nikolić i Benjamin Netanijahu
 



- Srbija možda nema nove tehnologije, ali ima zdravu zemlju, zdravu vodu i pre svega vredne radnike - ukazao je srpski predsednik.


Samo pre nešto više od mesec dana Srbija je sklopila ugovor sa Al Dahrom iz Ujedinjenih arapskih emirata kojim je predviđeno da od 400 miliona dolara trećina odlazi za kupovinu osam poljoprivrednih kombinata, plus 24.000 hektara srpskih oranica. Ukoliko bi se jevrejske kompanije ozbiljno zainteresovale za ulaganje u srpsku poljoprivredu, na relativno malom prostoru imali bi dva ulagača iz zemalja koje se baš i ne vole.
 

- Od kada je postao predsednik Srbije Nikolić je imao pet-šest poseta inostranstvu i tokom svake od njih napravio je određene gafove, pa se ne čudim ni ovom poslednjem. Mada, u načelu, imate država u Evropi u kojima investiraju i Izrael i arapske zemlje i ne bi tu Srbija bila neki izuzetak - kaže za "Vesti" ekonomski analitičar iz Novog Sada Dimitrije Boarov.

K'o prase u Teheranu


Poziv Nikolića izraelskim ulagačima mogao bi da prođe kao pokušaj fabrike traktora i kombajna Zmaj. Svojevremeno, dok je carovalo socijalističko samoupravljanje, ta fabrika je poslala svog komercijalnog direktora, inače Jevrejina sa starozavetnim imenom David, u misiju kod Jasera Arafata kako bi Palestincima prodao traktore! Vratio se, naravno, neobavljenog posla.

Poslednji primer nameće i pitanje da li se pozivi stranim ulagačima osmišljavaju strategijski ili se vlasti u Beogradu trude da Srbiju svima prikažu kao poželjnu za investiranje, ne vodeći računa kako bi se međusobno preplitali interesi potencijalnih ulagača.

Boarov smatra da srpska vlada nema razrađenu strategiju privlačenja stranih investicija, posebno ne u poljoprivredi, i da su poslovi koji su zaključeni i neki koji se najavljuju, više rezultat jednog slučaja, prethodnih inicijativa i privatnih kontakata.
 

- To naravno nije dovoljno za očajno stanje u prilivu stranih direktnih investicija. Ali, u situaciji kada Srbiju guši vrlo ozbiljna privredna stagnacija, kada je stopa nezaposlenosti oko 30 odsto, ne može se mnogo gledati u zube ni investicijama koje su gotovo slučajno zabasale u Srbiju - dodaje Boarov.

POVEZANE VESTI

Petak 03.05.2013. 13:28
А Срби ће да блеје, биће сретни ако успију и дневницу зарадити.
Petak 03.05.2013. 15:04
"Srbija možda nema nove tehnologije, ali ima zdravu zemlju, zdravu vodu i pre svega vredne radnike..." i lazove, lazove.....
Petak 03.05.2013. 18:46
Investicija na srpskom jeziku znaci ulaganje. Ulagac ulaze novac ili nepokretnosti u preduzetni entitet kako bi od njega sutra ubirao deo dobitka. Ovo sto radi Nikolic, i pre njega Tadic, Dinkic i ostali kriminalci, se zove prodaja a ne prikupljanje investicija. Zemlja se kao i preduzeca prodaju strancima da bi kasnije Srbi u njihovoj milosti radili ali i kupovali od njih plodove nase zemlje na nasoj zemlji. Umesto da te plodove ubiramo mi, ubirace ih Arapi, Jevreiji i ostali a Srbi ce kod njih da rade za par stotina evra na sopstvenoj zemlji za koja nece moci da napune jednu potrosacku korpu hrane koju je rodila srpska zemlja strancima, zato sto je Nikolicu zatrebao keš, kolic i Ibica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online