Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 23.05.2013.
21:14
Beta A

Hoće li država da smanji plate i penzije?

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je danas da treba smanjiti penzije i plate u javnom sektoru u Srbiji, ali vlast na to nije spremna.

Ekonomisti kažu da je Srbija zrela za snižavanje plata i penzija
 

"Držanje plata na postojećem nivou nije rešenje. Rešenje je snižavanje penzija i plata, kao jedne od najvećih stavki u budžetu ili otpuštanje ili smanjivanje kapitalnih ulaganja i kupovine robe i usluga", rekao je Prokopijević agenciji Beta.

Prokopijević je ocenio da je to jedina stavka u budžetu na kojoj može nešto da se uradi i da je "smešno tražiti od ministarstava da se odreknu par miliona evra, jer to ne znači ništa".

Dodao je da je problem to što u vladajućoj koaliciji postoji potpuna saglasnost da se u vezi s tim ništa ne dira. Po rečima Prokopijevića, novi aranžman sa MMF bi bio dobro rešenje jer "nas ograničava u našim ludostima", ali da se vlasti Srbije osećaju snažno i smatraju da im aranžman nije potreban.

"MMF i njegovi zahtevi ostaju vapaj u pustinji, koje vlasti ne zanima. Bojim se da će ih vrlo zanimati kad se teškoće u zemlji povećaju", upozorio je Prkopijević. Rekao je da ne veruje da će vlast u Srbiji sprovesti neku od preporuka MMF jer da to hoće, dogovorili bi se bar o preventivnom aranžmanu.

"Pošto Srbija neće ništa, onda je MMF pokupio kofere i otišao", ukazao je Prokopijević.

"Poslednji trenutak za zamrzavanje plata i penzija"


Ekonomista Šaša Đogović ocenio je danas da je sada poslednji trenutak za zamrzavanje plata i penzija i za sprovođenje reformi u Srbiji da bi se obrisi postepenog izlaska iz krize ukazali na kraju madata ove Vlade.

 

"Neophodno je zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru jer bi uskoro moglo da dođe i do njihovog smanjivanja, ako prolongiramo rezanje metastaze javnog sektora koji guši privatnu inicijativu i ono malo zdravog tkiva na tržištu", rekao je Đogović.

 

To je, kako je rekao, jedino realno rešenje za izlazak iz krize i da Srbija ne dospe u probleme kao Grčka.

 

"Da ne bismo došli u grčku krizu u punoj veličini, dobro je da se zaustavimo na ovoj 'tihoj grčkoj krizi smanjenog kapaciteta' i krenemo u temeljne reforme penzionog, zdravstevnog, obrazovnog sistemu i javne uprave", rekao je on.

 

Đogović je ocenio da, ako sada ne bude tih reformi, za godinu ili dve bi Srbija došla u još težu situaciju, mogućnosti zaduzivanje bi bile još nepovoljnije, a makroekonomska situacija jos teža.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.05.2013. 21:29
otpustite sve u skupstini,ministre,politicare i tako cemo veoma brzo izaci iz finansijske krize. Oni najvise kostaju nasu zemlju a nicemu ne doprinose i nicemu ne sluze.
Četvrtak 23.05.2013. 22:04
Nije neophodno zamrzavanje plata, nego OTPUŠTANjE parazita... Al' bez otpremnina i sličnih gluposti... Pa nek' idu po Srbiji nek' se jebu... nek' se vrate u svoje vukojebine iz kojih su se dovukli.... Zaparloženih njiva i domaćinstava koliko ti duša hoće, a oni se svi nabili u pašaluk ? I ni manje ni više - nego SVI u javna preduzeća i uprave....
Petak 24.05.2013. 07:28
Baš lepo razmišlja o penzionerima, od kojih mnogi jedva ikako još žive.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online