Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 30.05.2013.
18:41
Beta A

Tabaković: Zamrzavanjem plata najlakše je da se uštedi

Narodna banka Srbije (NBS) ocenila je da će manjak u budžetu Srbije u 2013. godini biti između 4,5 i pet odsto bruto domaćeg prizvoda (BDP), izjavila je danas guverner centralne banke Jorgovanka Tabaković.

Ona je novinarima, posle sastanka sa članovima Američke privredne komore u Srbiji, kazala da su u tu procenu uključeni efekti mera štednje.

Tabaković je navela da je posle prvog ovogodišnjeg tromesečja bilo jasno da će deficit konsolidovanog budžeta premašiti planiranih 3,6 odsto BDP. Tabaković je istakla da je i pre dolaska misije MMF u Srbiju bilo jasno da je neophodan rebalans budžeta i niz mera štednje koji bi smanjili budžetski manjak.

Deficit budžeta će biti između 4,5 i pet odsto: Jorgovanka Tabaković

Ona je kazala da je zamrzavanjem plata u javnom sektoru zbog njegove veličine jedan od najlakših načina da se uštedi. Guverner centralne banke istakla i da je svaki deficit iznad tri odsto BDP veliko upozorenje.

"NBS ne želi da deluje panično, ali realno govori o potrebama da se što pre sprovedu reforme i uštede", ukazala je ona.

Tabaković je navela da će se, po proceni NBS, inflacija vratiti u granice cilja od 2,5 do 5,5 procenta. Međutim, NBS je oprezna prilikom "relaksiranja monetarne politike", imajući u vidu rizike i situaciju u regionu i na domaćem tržištu.

Ona je kazala i da NBS u potpunosti podržava postizanje aranžmana sa MMF i izrazila uverenje da će Ministarstvo finansija i Vlada naći način da primene mere za očuvanje javnih finansija i zaustavljanje rasta javnog duga. Tabaković je najavila da će NBS raditi na izmeni Zakona o osiguranju. Uz konsultacije sa osiguravajućim društvima biće odlučeno o spajanju ili razdvajanju društava koji se bave životnim
i neživotnim osiguranjem.

Ona je najavila da će NBS pripremiti i nacrt Zakona o platnim uslugama. Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Miloš Đurković kazao je da to udruženje pozdravlja odluku NBS da obori referentnu kamatnu stopu jer to doprinosi smanjenju cene zaduživanja privrede u dinarima.

"Bankarski sektor Srbije je visoko kapitalizovan i raspolaže značajnim rezervama za pokriće loših plasmana, ali problem visokog učešća nenaplativih kredita mora da se rešava znatno efikasnije", rekao je on.

Đurković je istakao da Americkca privredna komora podržava sklapanje aranžmana iz predostrožnosti Srbije sa MMF što bi učvrstilo uverenje članica Komore i potencijalnih investitora da je Srbija na dobrom putu. Američka privredna komora u Srbiji okuplja više od 175 kompanija, koje su tu investirale 14 milijardi evra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.05.2013. 18:55
Замрзни ти себе,госпођо Јорговнарка,и целу СНС са собом,па ћемо тако да уштедимо...ако ништа друго,онда бар живце!
Četvrtak 30.05.2013. 19:11
Mnogo više bi se uštedelo kad bi ste otpustili pola zaposlenih u javnom sektoru a drugu polovinu naterali da rade svoj posao... Kad bi ta druga polovina radila svoj posao, budžet bi bio pun za pola godine... Istovremeno, smanjite vozni park i eto uštede... i naravno, prestanite da finasirate italijanske firme... nek' ih finansira italijanska vlada ? Dajte običnim ljudima seosko domaćinstvo i tih 10,000 evra, pa da vidite kako bi se štedelo... Eto, to su samo neki od konkretnih predloga kako uštedeti... Al' kad biste vi hteli STVARNO da pomognete.....
Četvrtak 30.05.2013. 20:28
Zamrzavanje plata ne podrazumeva i zamrzavanje cena, ono standardno 30 % sve, prvo gorivo da bi bilo opravdano povecanje cena kafe, vode, grejanja pa cak i kukuruza kokicara
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online