Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 13.06.2013.
15:54
telegraf.rs A

Srbi vole hrvatsku "Domaćicu", a Hrvati srpski "Eurokrem"

Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 1.jula poboljšaće se uslovi za investicije srpskih kompanija u Hrvatskoj, što se ne bi moglo reći i za hrvatsku stranu, gde će, prema procenama analitičara, najveći udar pretrpeti domaća prehrambena industrija.

Foto: Ilustracija
 

Trgovinski odnosi između Hrvatske i Srbije nakon 1.jula odvijaće se u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) umesto u okviru CEFTA, pa će Srbija bez carine, osim za goveđe meso, vino i šećer, izvoziti svoje poljoprivredne proizvode na tržište Hrvatske, a svoje carine za neke proizvode zadržati sve do 2014, piše Večernji list.

Cigarete, mesni i mlečni proizvodi, kao i proizvodi domaće konditorske industrije izvezeni u Srbiju biće skuplji jer će carina na određene proizvode skočiti s prosečnih 4,5 odsto na 13,2 odsto. Srbija će, s druge strane, prema SSP u Hrvatsku izvoziti cigarete bez carina, dok će se duvanski proizvodi iz EU u Srbiju uvoziti uz 56,7 odsto carine.

To znači da će pasti hrvatski izvoz cigareta u Srbiju, ocenjeno je na nedavnom skupu Privredne komore Srbije. Ipak, Srbija je gubitnik kad je reč o šećeru, pošto će količina koja se iz Srbije plasira na tržište Hrvatske uskoro biti uključena u ukupnu kvotu za izvoz srpskog šećera u EU, koja iznosi 180.000 tona.

Ali, kako u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih firmi, a u Hrvatskoj samo 20 iz Srbije, realno je očekivati da će srpske firme imati puno više prostora za snažniji nastup u Hrvatskoj, naročito poljoprivredno-prehrambene kompanije koje su prošle godine s Hrvatskom ostvarile deficit u robnoj razmeni od 150 milijuna, a s EU suficit od 500 miliona eura.

Podeljeno tržište bivše države poslednjih godina se ponovo međusobno “osvaja”, što je lako primetiti i u gotovo celoj Hrvatskoj. Proizvodi poput “jafa” keksa, “plazme“, “smokija”, “don kafe”, grickalica “pardon”, sokovi kompanije “Nektar”, “eurokrem”.

Direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu Drenislav Žekić ističe njihovu konkurentnost u Hrvatskoj i 30 odsto nižu cenu od sličnih brendova, koja će uskoro biti još niža, uvoz intenzivniji, a profitiraće građani.

Već i užički kajmak, voćne rakije vina “Župa” ili “Bakina tajna” s asortimanom džemova, ajvara… u Hrvatskoj imaju verne potrošače, dok su u Srbiji i te kako popularni hrvatski brendovi poput “cedevite“, “jane”, šunke “PIK”, “bajadere”, “ronhila” ili podravkinog goveđeg gulaša, sardina “eva”, “vegete”, koja je na srpskom tržištu i 30 odsto jeftinija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.06.2013. 16:09
Srbi vole hrvatsku "Domaćicu", a Hrvati srpski "Eurokrem" .....хахахаааа какав наслов, пориједак ми је еурокрем али ако га толико воле...неће да им смета...
Četvrtak 13.06.2013. 16:43
imamo mi puno eurokrema , ovi ga nasi politicari masovno prave ...
Četvrtak 13.06.2013. 22:17
A pa nemojte tako. 'Hrvatska' domacica tako ispada srpska, a srpski krem 'europski'. Dzaba se 'Hrvati' trude da udju u Evropu kada im Srbi non sto ulaze u usta i ne izlaze iz njih pa preko svega jos i europski.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online