Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.06.2013.
01:50
Vesti A

Preko Abu Dabija do najdaljih Srba

Etihad Airways, nacionalna aviokompanija Ujedenjenih Arapskih Emirata (UAE) nastaviće razgovore sa Jat Airwaysom o ulaganju vlasničkog kapitala u srpskog nacionalnog avioprevoznika. Inicijalni Memorandum o razumevanju (IMU) između Etihad Airwaysa i Vlade Republike Srbije je potpisan u Beogradu u ponedeljak.

Velibor Vukašinović (levo) i Džejms Hogan na potpisivanju Memoranduma o razumevanju
 

Detalje o daljem razvoju predstavili su Džejms Hogan, predsednik i glavni izvršni direktor (CEO) kompanije Etihad Airways, i Velibor Vukašinović, v.d. generalnog direktor Jat Airwaysa na prekjuče održanoj konferenciji za medije.


Odluka o investiciji će zavisiti od uspešnog završetka sveobuhvatnog procesa uvida u poslovanje i pregleda dokumentacije i biti podložna svim neophodnim odobrenjima od strane regulatornih vlasti i bordova svake od kompanija, kaže se u saopštenju sa konferencije za medije.


Gospodin Hogan je tom prilikom izjavio:


- Rano je za konačnu objavu, ali smo uzbuđeni zbog budućnosti i radujemo se istraživanju mogućnosti za mnogo dublje strateško komercijalno partnerstvo sa Jat Airwaysom, objavivši da će dve aviokompanije sada intenzivirati razgovore o nastojanjima da se kroz saradnju dalje integrišu njihove mreže i pomogne Jat Airwaysu da postigne efikasnost, poveća prihode i smanji troškove i dodao: - Kako smo već pokazali sa našim manjinskim vlasničkim ulaganjima u ostalim aviokompanijama, značajne kontinuirane uštede mogu se postići kroz zajedničke inicijative. To uključuje obuku pilota i posada, gorivo, osiguranje, i sporazume o nabavkama i održavanju za zajedničke tipove motora.


Objava Inicijalnog memoranduma o razumevanju dolazi nakon uvođenja dnevnih letova kompanije Etihad Airways između Abu Dabija i Beograda koji su otpočeli u subotu, 15. juna. Već sada postoji snažna podrška za nove letove od strane poslovnog i sektora turizma, posebno u Kini, Australiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i procenti popunjenosti kabina nastavljaju da rastu.


- Lokacija matične baze Etihad Airwaysa, Abu Dabi, idealna je za povezivanje srpskih zajednica iz svih delova sveta, uključujući one na Bliskom istoku i u Australiji. Kako se partnerstvo između Etihad Airwaysa i Jat Airwaysa bude produbljivalo, i nove codeshare destinacije budu dodavane, nadam se većem broj putnika u saobraćajnim mrežama obe aviokompanije. Ovo će dodatno povećati zajednički saobraćaj između partnera Etihad Airwaysa, aviokompanije Airberlin i Jat Airwaysa, koji će preko Berlina povezati Beograd i Čikago, grad sa brojnom srpskom etničkom zajednicom'', rekao je gospodin Hogan.


V. d. generalnog direktora Jat Airways Velibor Vukašinović je prilikom potpisivanja Memoranduma rekao:


- Sa velikim zadovoljstvom uspostavljamo ovu saradnju između Etihada Airwaysa i Jat Airwaysa. Počastvovani smo činjenicom da je Etihad Airways, nacionalna aviokompanija Ujednjenih Arapskih Emirata i jedna od najboljih kompanija na svetu, uspostavila direktan vazdušni saobraćaj između Abu Dabija i Beograda. Drago nam je što je Jat Airwaysu data prilika da stavi svoj kod na letove koje obavlja Etihad Airnjadžs i mi ćemo sada biti codeshare partneri i razvijati proizvode na tržištu u cilju povećanja broja putnika i uspostavljanja bliskijih odnosa između naših zemalja.


Beograd je četvrta od šest novih destinacija uključenih u saobraćajnu mrežu Etihad Airwaysa tokom 2013. godine, nakon što su u martu uvedeni letovi za Vašington, u maju za Amsterdam i za Sao Paolo početkom juna.


Razmena kodova za letove po svetu

Na osnovu inicijalnog sporazuma o zajedničkom saobraćaju, Jat Airways stavlja svoj JU kod na novouvedene letove na relaciji Abu Dabi - Beograd, a svoj kod će dodati i na letove ka još 21 destinaciji u saobraćajnoj mreži Etihad Airwaysa. Zauzvrat, Etihad Airways će svoj EY kod stavljati na 23 leta koje Jat Airways obavlja u Evropi.

Sporazumom o zajedničkom saobraćaju, nakon pribavljanja zvaničnih vladinih i regulatornih odobrenja, Jat Airways će staviti svoj JU kod na letove Etihad Airwaysa za Abu Dabi i dalje do Bangkoka, Pekinga, Brizbejna, Čengdua, Čikaga, Kolomba, Ho Ši Mina, Islamabada, Johanezburga, Karačija, Kuala Lumpura, Kuvajta, Lahora, Njujorka, Melburna, Sejšela, Šangaja, Singapura, Sidneja, Toronta i Vašingtona.


Zauzvrat, nakon pribavljanja zvaničnih vladinih i regulatornih odobrenja, Etihad Airways će staviti svoj EY kod na letove Jat Airwaysa između Beograda i Amsterdama, Atine, Berlina, Brisela, Kopenhagena, Diseldorfa, Rima, Frankfurta, Geteborga, Istanbula, Londona (Hitrou), Larnake, Milana, Moskve, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Stokholma, Štutgarta, Soluna, Tivta, Beča i Ciriha.


Etihad Airways saobraćaj na relaciji Abu Dabi - Beograd obavlja avionom tipa Airbus A319, kapaciteta 106 putnika, sa 16 mesta u poslovnoj klasi Biser i 90 mesta u ekonomskoj klasi Koral.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online