Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.07.2013.
13:40
RTS A

Domaći izvoznici zadovoljavaju visoke standarde EU

Više od od 60 odsto srpskog izvoza odlazi u Evropsku uniju. Tržište sa više od pola milijarde potrošača zahteva poštovanje evropskih normi i standarda, uvođenje sertifikata, a kvalitet proizvoda i njihova kontrola se podrazumevaju. Društvena odgovornost i zaštita životne sredine samo su deo onoga što se traži. Iako je tržište Unije jedinstveno, postoje i posebni propisi, različiti od zemlje do zemlje.

Srpski proizvodi zadovoljavaju kriterijume EU

Domaći proizvodi najčešće završe u Italiji, Nemačkoj, Rumuniji i Sloveniji. Iskustva velikih domaćih izvoznika hrane na tržište Unije govore da je Švedska, na primer, liberalnija od ostatka Evrope. Tamo kvalitet proizvoda i dobar nastup, kažu, obezbeđuju dalji plasman proizvoda.
 

"U poslovanju na tržištu Evropske unije izdvajamo činjenicu da postoji različit sistem deklarisanja, dakle ono što je u jednoj zemlji voćni namaz u drugoj je džem. Ono što je u jednoj zemlji sok, u drugoj može biti nektar, tako da se na to mora obratiti posebna pažnja", kaže Nataša Bojanić iz "Fudlenda".
 

Domaći proizvođači su sve bolji, ocenjuju u jednom nemačkom trgovinskom lancu koji godinama posluje u Srbiji. Jelena Popović iz lanca "Metro keš end keri" kaže da i pored toga što nisu u obavezi sve veći broj srpskih proizvođača ispunjava najviše standarde kvaliteta propisane po zakonima Evropske unije i ti proizvodi se već nalaze na tržištu Srbije.
 

"Samim tim oni imaju ogromnu prednost u izvozu van granica Srbije. Već više od 100 proizvođača kroz naš sistem izvozi svoje proizvode u osam zemalja EU", kaže Jelena Popović.
 

Za prodaju u Evropskoj uniji traže se posebni standardi i tehnički propisi. Njihovo uvođenje je investicija u budućnost, jer obezbeđuje konkurentnost proizvoda, smatraju stručnjaci. Kristina Đurić iz Privredne komore Srbije kaže da uvođenje standarda i tehničkih propisa podiže cenu proizvoda.
 

"Veći je pritisak na mala i srednja preduzeća koja uvode standarde, nego na one koji su već konkurentni i da cena koštanja standarda zavisi od delatnosti firme, odnosno od proizvoda o kome se radi", kaže Đurićeva.
 

Od januara do maja ove godine, plasman domaćih proizvoda na tržište zemalja Unije za četvrtinu je veći nego lane i iznosi dve i po milijarde evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online