Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 18.08.2013.
05:29
economist.com A

“Smrt“ Detroita - najava kraha Amerike?

Kada je pre tri godine Grčka upala u finansijske nevolje, problem se ubrzo proširio i na ostale evropske zemlje. Mnogi su se čudili kako tako mala zemlja može da aktivira celokupnu kontinentalnu krizu, ali objašnjenje je brzo nađeno - Grci su okarakterisani kao nacija utajivača poreza koja je godinama živela na visokoj nozi i to pozajmljenim novcem.

Detroit: Grad čija bi sudbina mogla da zadesi čitavu američku ekonomiju
 


Portugalci, Italijani i Španci su insistirali pak na tome da su njihove finansije čiste, dok su se Nemci pitali kakve to veze uopšte ima sa njima? Sada je, čini se, piše londonski “The Economist“, i Amerika u sličnom stanju poricanja da bankrot Detroita neće uticati na ekonomiju zemlje.


Za svoje bogatstvo Detroit je najviše mogao da zahvali jednoj industriji - automobilskoj. Dženeral motors, Ford i Krajsler, poznati kao Detroitska trojka, nekada su proizvodile gotovo sve automobile prodate u SAD-u. A sada, "zahvaljujući" konkurenciji automobilskih brendova koji dolaze iz zemalja van SAD-a, njihov udeo prodaje čini manje od polovine. Dugovi koje je grad gomilao tokom bogatih godina učinili su ga malim i siromašnim.


Kuku lele, penzije i zdravstvo

Propast Detroita je alarm i za fiskalnu situaciju u zemlji. Naime, u mnogim gradovima i saveznim državama u SAD-u postalo je nemoguće finansirati penzije i zdravstveno osiguranje, što se dogodilo i Detroitu. To je upravo pravi primer šta se može dogoditi ukoliko se predugo odlažu reforme u javnom sektoru jer gotovo polovina obaveza Detroita odlazi na penzije i zdravstvenu negu za penzionisane radnike.


Američke savezne države, po pravilu, svojim građanima isplaćuju penzije na osnovu godina staža i poslednje plate a taj novac obezbeđuje se iz fondova koji su osnovani za tu svrhu. Međutim, prema procenama države, iz tih se fondova može se pokriti tek 73 odsto ukupnih penzija. U nekim saveznim državama stanje je mnogo gore pa taj procenat pada ispod 48.


Pogrešili su - žive duže

Prema poslednjim procenama, o kojima piše “The Economist“, ukupna rupa u budžetu namenjenom penzijama u SAD-u iznosi 2,7 biliona dolara (2.700 milijardi!), odnosno 17 odsto državnog BDP-a. To još ne daje pravu sliku stanja, jer tu nisu uključeni troškovi zdravstvenog osiguranja za penzionere. U slučaju Detroita, račun za zdravstveno osiguranje građana (5,7 milijardi dolara) za gotovo dve milijarde dolara premašuje nedostatak novca za penzije. A takve su poslednice zapravo nesretna nuspojava sretnog trenda, a taj je da Amerikanci žive duže.
 

Ma kakva ekonomija, to je utopija

Čišćenje nereda u lokanoj i državnoj upravi zasigurno će da potraje. Dobar početak je i presuda sudije u Detroitu da novi federalni zakon o stečaju pobije državni zakon po kojem se penzije ne mogu smanjivati. Mnogi gradovi poput Detroita neće moći da održe data obećanja, a s obzirom na veličinu "crnih rupa" u budžetima, državne ili federalne vlade moraće da priskoče u pomoć.

Činjenica je da celokupni američki javni sektor još uvek posluje kao utopija. Nudi se niz prava, a ne postoji pravi plan za njihovu isplatu. Sve to na svojim leđima nosi privatni sektor, a Detroit je tek simptom mnogo veće bolesti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.08.2013. 06:41
Apsolutno netacno. Zivim u US u Kaliforniji. Detroit mozda jeste bankrotirao ali je to daleko od bankrota cele drzave. Detroitu ce obrisati dugove i krece ispocetka. Ja znam da bi mnogi voleli da drugom crkne krava ali to se nece desiti cak i sa Obamom imamo strasno veliki porast u cenama nekretnina, zaposljavanje, akcije rastu na berzi...znaci iskreno sada je stanje nikad bolje. Prosle godine (2012) smo presli tu granicu na kojoj smo stali 2008me i sada je ekonomija toliko snazno krenula napred da je to neverovatno.
Nedelja 25.08.2013. 13:59
Dabogda nestala....Kolumbo jebem te radoznala.
Nedelja 18.08.2013. 08:41
Namerno dizu svoju ekonomiju, samo da bi mogli da nam otmu Kosovo i Metohiju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online