Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.09.2013.
19:50
Beta A

Ekonomisti upozoravaju: Čekaju nas bolne reforme

Ekonomisti su ocenili danas da za izlazak iz ekonomske krize Srbiji predstoje bolne reforme i rešenje problema sa rastom javnog duga.

Ilustracija: Ima još dosta posla do izlaska iz ekonomske krize
 

Ekonomista Miladin Kovačević kazao je novinarima u pauzi skupa o uticaju stvaranja bankarske unije na zemlje koje nisu članice EU u organizaciji Unikredit banke da Srbija ne može da reši problem javnog duga bez aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Stanje u pogledu održivosti javnog duga je takvo da je teško zamisliti da se može lako razreštiti merama fiskalne kosolidacije ili reformama bez aranžmana sa MMF", kazao je Kovačević.

Taj aranžman, dodao je Kovačević, morao bi da bude stend baj sa reprogamom duga ili nekim načinom refinansiranja javnog duga da bismo došli do daha 2015. godine ili kasnije.

"Uslov svih uslova je aranžman sa MMF, drugi je pokretanje reformi posebno u javnom sektoru, treći konsolidacija javnih finansija i uštede, a četvrti finansijski mehanizam za pomoć privredi koja ima izvoznu orijentaciju", kazao je on.

Kovačević je ocenio da bi evroobveznice Srbije na međunarodnom tržištu mogle da se prodaju po stopama uz kamatu od šest do sedam odsto, što nije jeftino, ali nije ni prepreka.

"Nismo došli u situaciju da ne možemo da povučemo novac. Za ovu godinu Srbiji bi trebalo još 1,3 miljarde evra odnosno 1,7 milijardi dolara uključujući finansiranje budžeta za prvi kvartal 2013. godine", kazao je on.

Kovačević je dodao da bi sledeće godine Srbiji trebalo još oko 1,3 milijarde, uz pad defiicita na 3,5 odsto BDP-a.

Eknomsista Branko Urošević ocenio je da je očigledno da budžetski prihodi u ovom trenutku neće moći da se lako povećaju, tako da će morati da se smanjuju rashodi. On je istkao da će to kako će se odrediti prioriteti za smanjivanje rashoda biti politička

odluka.

"Da se moraju smanjivati troškovi jasno je. Da je to nešto što nikome neće biti prijatno i to je takođe jasno", kazao je Urošević navodeći da se govori o reformi penzijskog sistema, smanjenju subvencija javnim preduzećima.

Prema njegovim rečima, moraju se očekivati veoma bolni rezovi jer su strukturni problemi ostvljeni po strani i nisu rešavani godinama.

"Kao u basni cvrčak i mrav. Mi smo bili cvrčak veoma dugo i tako više ne ide. Došla je kasna jesen i početak zime, mora da se radi mongo više i da se razmišlja kako da se privređuje", kazao je Urošević, koji je i savetnik guvernera Narodne banke Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.09.2013. 07:00
Cvrcak su politicari ,a mravi obican narod koji se na svaki nacin snalazi... Politicari samo su obecavali nista radili ,a narod svasta radi i prezivljava od danas do sutra...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online