Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Utorak 17.09.2013.
13:42 >> 16:30h
Beta A

Stros-Kan: Situacija loša, ali pokušaću

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan, koji je prihvatio da savetuje Vladu Srbije, rekao je danas u Beogradu da neće biti lako oporaviti srpsku ekonomiju, ali je istakao da je to moguće.

Dominik Stros-Kan krije koji će biti prvi saveti
 

Posle susreta s prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrima finansija i privrede Lazarom Krstićem i Sašom Radulovićem, Stros-Kan je kazao da nema magični štapić za probleme srpske ekonomije i da mu je potrebno vreme za pripremu rešenja koje će predložiti Vladi Srbije.

Stros-Kan je potvrdio da će prva tri meseca za Vladu Srbije raditi besplatno, a za kasnije će videti - rekao je.

"Pokušaću da pomognem, ali to neće biti lako. Svetska ekonomija nije u dobrom stanju, postoje veliki problemi. Situacija nije ni u Srbiji dobra, ali mislim da je to moguće", rekao je Stros-Kan.

On je kazao da je njegov angažman za Vladu Srbije ugovoren posredstvom agencije Vladimira Molova iz Pariza, koji je i prisustvovao konferenciji za novinare uz ministre Krstića i Radulovića. Stros-Kan je naveo da je zadovoljan što će biti deo tima koji će pomoći privredni oporavak Srbije i naglasio da je jedan od važnih uslova za uspostavljanje stabilnosti u regionu.

Stros-Kan se sastao i sa ministrom finansija Lazarom Krstićem
 

"To je neophodno, jer se na stabilnost oslanjaju rast i opšti razvoj," rekao je Stros-Kan.

Nije želeo da govori kakvi će biti njegovi prvi saveti, uz ocenu da je još rano da prognozira rešenja, pošto je za to neophodan dobar i detaljan uvid, ali je naveo da će on i njegov tim pripremiti delotvorne savete. Dodao je da Srbija ima dobru političku garnituru i da je ubeđen da će Vlada Srbije doneti prave odluke.

Stros-Kan nije otkrio ni da li će savetovati da Srbije produži aranžman sa MMF-om. Na pitanje da li će njegova saradnja biti uslovljena prihvatanjem njegovih saveta i da li postoji mogućnost prekida saradnje ako ih Vlada Srbije ne prihvati, Stros-Kan je naveo da se nikad ne zna, ali da će on i njegov tim nastojati da daju najbolje savete.

"Lako je davati savete, teško ih je sprovoditi", kazao je Stros-Kan i dodao da Vlada Srbije treba da odluči da li će ih sprovesti, jer je reč o političkoj odluci.

Upitan šta ga je privuklo da dođe u Srbiju, Stros-Kan je odgovorio: "Zato što volim Srbiju".

Vučić je naveo da će Stros-Kanu pomagati tim ljudi u Beogradu i Parizu, a da će danas i sutra ostati u Beogradu. On je rekao da očekuje da će stručni savetnici pomoći da se nađe najbolje rešenje za fiskalni deficit, javni dug, koji je dostigao 60 odsto bruto društvenog proizvoda, i pad industrijske proizvodnje, a da je cilj zdrava privreda.

Vučić je rekao da će Srbiji posebno koristiti Stros-Kanova poznanstva u finasijskom svetu i dodao da se nada da će sve to uticati da se srpska ekonomija zasnuje na profitu, a ne na državnim subvencijama.

Na pitanje da li će reputacija Stros-Kan, koji je bio optužen za silovanje, uticati na Vladu Srbije, Vučić je kazao da ne želi da govori o bilo čijem privatnom životu, ali je naveo da je nesumnjivo da je Stros-Kan ekonomski ekspert.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 13:44
Покушаћеш ти да јуриш младе собарице у мињацима по хотелу,матори перверзни прдоњо!
Utorak 17.09.2013. 14:12
ХАХАХАХАХА ДСК је наметнут као чувар еУ интереса и капитала, пошто су арапи врбовали млађахног "вундеркинга" крстића... И о свима смо чули свакакве хвалоспеве, само још од ниједног "стручњака" нисмо чули НИТИ ЈЕДАН конкретан предлог шта ће урадити и за које време ? ХАХАХАХХАХАХААХ ма треба овај народ је*ати до изнемоглости !!!!!
Utorak 17.09.2013. 18:45
Ситуација је довољно лоша и без њега и без штете коју свакодневно наноси Србима политичко-економско-интелектуална псеудоелита на челу са чопором кловнова који се (авај) називају влада.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online