Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.03.2010.
02:05
Tanjug A

Dinkić: Intenzivirati izgradnju puteva

Srbija može da poveća privredni rast podizanjem kupovne moći građana, ali i mnogo intenzivnijom izgradnjom puteva, veruje potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Već smo imali jednog ministra "za puteve": Mlađan Dinkić

Očekujemo da, sa početkom građevinske sezone, krenu radovi na izgradnji 110 kilometara severnog dela Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada i takozvanog "Ipsilon" kraka od Subotice do Kelebije. Kreće i izgradnja autoputa, koji je finansiran sredstvima Svetske i evropskih banaka, na delu od Dimitrovgrada ka Nišu i od Leskovca ka makedonskoj granici, rekao je Dinkić za "Večernje novosti".


Na pitanje hoće li se kriza u Grčkoj odraziti na pristizanje donacije iz "Helenik plana", kojim se finansira deo Koridora na jugu, Dinkić je rekao da Srbija shvata da je Grčka u teškoj finansijskoj situaciji i da neće insistirati na prilivu tih sredstava.


"Tu deonicu ćemo delimično graditi od sopstvenih sredstava, a ostatak uz pomoć Evropske investicione banke. Ne treba više da se čeka, radovi moraju da krenu što pre", naveo je ministar.


On je istakao i da u maju kreću radovi na prvoj deonici autoput od Beograda ka Čačku - od glavnog grada do Ljiga.

 

Ukidanje "prednosti domaćeg terena"

 

U maju ćemo, u skladu sa CEFTA sporazumom, ukinuti prednost za domaće ponuđače, ali samo u odnosu na konkurenciju iz regiona. Ali, to će dati i bolje šanse srpskim firmama da pod boljim uslovima učestvuju na tenderima za poslove u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da najveći problem za početak gradnje krupnih infrastrukturnih objekata nije bio novac, već činjenica da za ove poslove nemamo dobre i kvalitetne projekte.


"Zato je Vlada i odlučila da u maju raspiše javni poziv kojim će obezbediti učešće tri ozbiljne kompanije, koje će se baviti upravljanjem projekata izgradnje autoputeva u Srbiji", rekao je Dinkić.


On je objasnio da će te kompanije raditi na samom projektovanju, prikupljanju tenderske dokumentacije, ali će izvoditi i nadzor nad izgradnjom autoputeva.


Za projekte koji su trenutno aktuelni te poslove radi državna kompanija "Koridor 10", dok će autoput Beograd - Čačak nadgledati "Putevi Srbije". Menadžment kompanije koju izaberemo na tenderu u maju baviće se pripremom dokumentacije za puteve koje ćemo graditi naredne godine, naveo je Dinkić.


U narednoj godini, kazao je on, krenuće se u pripremu za gradnju važnih saobraćajnica kakve su Pojate - Kraljevo, Paraćin - Zaječar - Vrška čuka, Prokuplje - Niš, a radiće se i na deonici od Čačka do Požarevca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online