Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.12.2013.
15:55
Beta A

"Izmene Zakona o radu napraviće haos"

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je da će predložene izmene Zakona o radu napraviti socijalni haos u Srbiji.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak
 

"Za primenu novina predloženih novina u Zakonu u radu potreban je godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 12 do 15 odsto. Sa rastom od jedan odsto, ovaj zakon će napraviti socijalni haos u Srbiji", kazao je Čanak agenciji Beta.

Sloga nezadovoljna

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su danas da Vlada Srbije namerava da izmene i dopune
Zakona o radu jednostrano nametne, bez konsultacija sa sindikatima. "Ovaj predlog Zakona o radu je 'oktroisani zakon' i donesen jednostranom odlukom izvršne vlasti, bez konsultacija sa onima na
koje će se odredbe zakona primjenjivati", ističe se u saopštenju te sindikalne centrale, koja je članica Srpskog sindikalnog fronta. Kako se navodi, time vlast i njegova dva ministarstva, privrede i rada, uz punu podršku poslodavačkih udruženja, Srbiju "vraćaju u
prošlost kada se vladalo oktroisanim ustavima koji su
karakteristični za aposlutne monarhije i diktature". Prema oceni "Sloge", "poseban i dobro osmišljen udar" vlasti je to
što je javna rasprava zakazana u vreme najvećih praznika u Srbiji,
Nikoljdana, Nove godine i Božića "doba kada je najveća populacija
zauzeta i kada faktički niko ne radi". Napominje se da je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je zakazalo tri javne rasprave - prvu 20. decembra u Novom sadu, drugu 23. u Kragujevcu i poslednju 26. decembra u Beogradu.

On je naglasio da je Zakon o radu sistemski i da se odnosi na buduće zaposlene i buduće nezaposlene, i da se olako prešlo preko toga što sindikati nisu bili zadovoljni pregovorima o izmenama tog zakona i istupili iz njih.

"Sadržaj zakona nije bio obrazložen. To da ovaj zakon treba da pomogne lakše otpuštanje i lakše zapošljavanje, ne znači ništa i potrebna je neka matematika. Recimo, da će u prvom talasu rast nezaposlenosti biti 5,4 odsto, da bi se krajem iduće godine zapošljavanje povećalo za 11 odsto", kazao je on.

Čanak je naglasio da je neko mora da objasni i obrazloži okolnosti u kojima se donose izmene Zakona o radu, bez uvažavanja propisane procedure, kao i da se obrazlože i dokažu efekti onoga što je predloženo.

"Ovde se pristupilo promenama radi promena. Nemamo dokaz da to stvarno dovodi nove investitore, a i kakvi su to investitori koji traže takve uslove u jednoj državi. Da li te uslove, investitori iz inostranstva traže i u svojoj državi ili samo u Srbiji", dodao je on.

Prema rečima Čanka, sindikati nisu sigurni, čak i da se desi zapošljavanje primenom novina u Zakonu o radu, u kvalitet poslodavaca koji bi iskoristili taj zakon da na osnovu njega plasiraju kapital.

"Ne očekujemo ništa dobro, a vidimo da nam se uzima mnogo. Znamo da sigurno gubimo, a vrlo je neizvesno da li nešto dobijamo. Nijedan član zakona, nijedan stav, ne donosi nijedno poboljšanje za zaposlene, samo se uzima, on je apsolutno neprihvatljiv jer samo uzima a ne daje ništa", dodao je predsednik sindikata UGS Nezavisnost.

Čanak je naglasio da će novi Zakon o radu da dovede do lakšeg otpuštanja i da će ono što je do sada bila siva ekonomija, ovim zakonom postati zvanična, i to je tip lakšeg otpuštanja koji najavljuju predlagači zakona.

On je precizirao da sadašnji Zakon o radu ima 40 stavki za otpuštanje i sedam modela fleksibilnog zapošljavanja, dok Francuska ima tri.

"Tek ćemo otkrivati koliko je nemoguće živeti sa ovim zakonom u društvu kakva je Srbija, ovo može da podnese samo holandska i nemačka privreda u Evropi, i niko drugi. Ovde privreda treba da otvara radna mesta, a ne zakon", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.12.2013. 07:30
STOP za užas od zakona o radu koji se sprema da se uvede na mala vrata!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online