Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 25.12.2013.
00:45
RTS, Beta A

"Kakva crna 13. plata? Ne dolazi u obzir!"

Javna preduzeća traže od Vlade saglasnost za isplatu trinaeste plate, našta je Aleksandar Vučić poručio da to "ne dolazi u obzir". Ministar privrede Saša Radulović je poslao javnim preduzećima, fondovima i agencijama, za koje je nadležan, dopis u kojem im preporučuje da ne isplaćuju 13. platu i da uvedu maksimalne mere štednje i smanje sve nepotrebne rashode. Razlog je teška situacija u privredi.

Javna preduzeća tražila "amin" za 13. plate. Dobiše mere štednje!
 

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić tvrdi da ništa nije polomio, ali da je bio "pogođen drskošću" i zatim zalupio vrata. Kaže da ima više onih koji traže dozvolu da isplate još trećinu ili još jednu celu platu.

"Ja sam rekao i svojim saradnicima i svima drugima da to ne dolazi u obzir i rekao da niko, posebno gde su prosečne plate 200 ili 350 hiljada, tolika su im primanja, da dobiju i 13. platu", naglašava Vučić.

Između ostalog, saglasnost za 13 platu, kaže Vučić, tražili su i "Telekom", "Pošta", "Dunav osiguranje", "Kontrola letenja". Većina njih nije želela da govori o tome, samo je iz "Kontrole letenja" stigao demanti.

"Kontrola letenja demantuje pisanje pojedinih medija da je od predstavnika Vlade tražila saglasnost za isplatu trinaeste plate", navode u tom preduzeću.

U ostalim javnim preduzećima koja su ovih dana isplatila ili izjavila da razmišljaju o 13. plati, RTS nije dobio nikakav odgovor.

U "Elektromreži" su objasnili da bi oni 13. platu ili podelu dobiti mogu da realizuju tek posle februara, kada Vlada prihvata izveštaj o radu.

Mere štednje umesto 13. plate

Ali toga izgleda ipak neće biti, jer je Ministarstvo privrede javnim preduzećima, agencijama i fondovima preporučilo da štede, a da su isplate 13. plate ove i naredne godine neprimerene s obzirom na teške uslove u privredi.

"Pri izuzetno otežanim uslovima poslovanja u realnoj privredi, neprimerene su isplate 13. zarade za 2013. i drugi izdaci za nagrade, poklone, troškove svečanosti i slično povodom novogodišnjih i drugih praznika i sličnih manifestacija", navedeno je u dopisu koji je potpisao ministar privrede Saša Radulović, a koji je poslat poslovnim rukovodstvima javnih i javno-komunalnih preduzeća, javnih fondova i agencija u nadležnosti Ministarstva privrede.

Mora da se štedi: Saša Radulović

To je dobra preporuka, kažu u Ministarstvu finansija i dodaju da oni ne mogu da zabrane isplatu 13. plate, već da odluku o tome donose upravi odbori javnih preduzeća i drugih budžetskih korisnika.

Takođe, neopohodno je da, kako se ističe, troškove službenih putovanja u Srbiji i inostranstvu, mobilnih telefona, korišćenja službenih vozila, neproizvodnih usluga i druge neposlovne rashode svedu na najmanji održivi nivo, s detaljnim obrazloženjem.

"Sva javna preduzeća u Srbiji i sva javno komunalna preduzeća dužna su da bruto zarade i naknade za 2014. godinu striktno planiraju prema dozvoljenom broju zaposlenih i bez planiranja 13. zarade", ističe se u dopisu Ministarstva privrede.

Napominje se da su ta preduzueća obavezna da Ministarstvu priverede, uz poslovne planove, obavezna da dostave priloge sa spiskovima zaposlenih i obračunatim bruto zaradama, pojedinačno po svakom zaposlenom.

"Nepridržavanje vanrednih mera i preporuka štednje u javnom sektoru, radi solidarnog prevazilaženja značajno povećanog budžetskog deficita, kako bi se ostvarila brža finansijska konsolidacija u javnom interesu, povlači ličnu odgovornost poslovodnih organa", navodi se u dopisu Ministarstva privrede javnim i javno komunalnim preduzećima. 

POVEZANE VESTI

Sreda 25.12.2013. 01:32
Osecam da je Gospodin Vucic,kada je lomio bravu u besu,u istom momentu se zapitao"koliko mi skace popularnost sada?".Normalno da su nasi novinari predvideli takvu situaciju (posto su se posavetovali sa gatarama koje gledaju u buducnost), spremno su cekali da zabeleze svaki momenat naseg istaknutog borca,za borbu brotiv korupcije I rasipanju narodnih para.Molim citaoce Vesti da se organizujemo,da prikupimo pare,da obnovimo pokidanu bravu Gospodinu Vucicu.Nesmemo da dopustimo da mu vrata budu otvorena,moze promaja da mu nasteti zdravlju,ali svakako mi ne zelimo da on izgubi ni jedan radni dan u "zestokoj borbi protiv korupcije"!
Sreda 25.12.2013. 01:40
Naravno Vucicu, kakva 13-ta plata!!?? Sta hoce ovaj narod?? 11 plata u godini nam je dosta, 12-tu treba vama da damo!!! Imamo cene kao u EU, pa dajte nam i plate kao u EU!! Stedite na narodu, a uzeli ste mu dusu!! JBV ..m .. lopovsku!!
Sreda 25.12.2013. 01:54
Буцко се напалио, браво буле ти си наша узданица, сад још да се активирају страначке пуслице, као на Куриру, Новостима, Блицу, па да почну са хвалоспевима... Бедно и јадно, али један све види и он ће да посредује, сл. важи за тебе буцко и екипу са којом потапаш све што се потопити може - http://www.youtube.com/watch?v=f8m9iqQJLdA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online