Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 29.12.2013.
13:01
Vesti A

Britanija će prestići Nemačku!

Velika Britanija će prestići Nemačku i do 2030. postati država sa najvećom ekonomijom u Evropi, pokazuje globalna ekonomska prognoza Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR). Kina će 2028. prvi put prestići SAD i postati ekonomski najsnažnija zemlja sveta, Indija će biti treća, Japan četvrti, Brazil peti, a ta 2028. godina mogla bi biti poslednja u kojoj je Nemačka ekonomski snažnija od Velike Britanije.

London (Foto: Arhiva)
 


Velika Britanija je jedina zapadna zemlja koja će se po snazi svoje ekonomije penjati na ovoj lestvici, prognozira CEBR. Britanci će prestići Francuze već 2018, a Nemce 2029. ili 2030. godine. Jedan od razloga za takav preokret leži u demografskoj slici, koja će zbog mlađe populacije i većeg protoka migranata biti povoljnija u Velikoj Britaniji nego u Nemačkoj, čije stanovništvo stari i gubi trku u produktivnosti.

Indija grabi napred

Indija je među zemljama koje nezaustavljivo marširaju napred: u 2018. ući će među prvih 10, a 2028. biće treća ekonomski najsnažnija zemlja sveta s dobrim izgledima da tu i ostane. Amerika će i posle gubitka prvog mesta ostati najuspešnija svetska ekonomija po raznim merilima, za šta će biti zaslužna inovativnost i snažna investiciona klima, zaključuje CEBR.

CEBR smatra da će Velika Britanija biti manje izložena problemima u evrozoni i da će relativno niski porezi stvoriti brži ekonomski rast nego u drugim evropskim državama. Ipak, CEBR prognozira da bi Nemačka bolje stajala i da je Britanija ne bi mogla prestići kad bi se evrozona raspala i kad bi se vratila nemačka marka. Ali CEBR nije uzeo u obzir taj scenario koji bi, upozoravaju u studiji, bio dobar za Nemačku, ali loš za druge evropske zemlje.


"Pod pretpostavkom da se evro neće raspasti, Nemačka će kliziti niz lestvicu najvećih ekonomija zbog kombinacije slabog ekonomskog rasta u Evropi, slabljenja evra kao valute, obaveze nemačkog spasavanja posrnulih zemalja evrozone i sve lošijih demografskih trendova. Kad bi se evro raspao, nemački izgledi bili bi puno bolji. Britanija sigurno ne bi mogla dugi niz godina, a možda i nikad, prestići Nemačku koja koristi marku kao nacionalnu valutu", kaže se u analizi CEBR.


Taj je analitički centar godinama predviđa da će Kina prestići Ameriku i postati ekonomski najsnažnija zemlja sveta, ali CEBR dosad nije utvrdio tačnu godinu u kojoj će se to dogoditi. Sada su prvi put mogli na temelju brojki zaključiti da će se to dogoditi 2028. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.12.2013. 13:27
'CEBR prognozira da bi Nemačka bolje stajala i da je Britanija ne bi mogla prestići kad bi se evrozona raspala i kad bi se vratila nemačka marka' Ovo je direktno priznanje da EU nije dobra ni za Nemacku vec samo za Anglo-saksonce. Jos jedan dokaz da je EU jedan u nizu anglosaksonskih poteza usmeren ka slabljenju i kontroli Nemacke cija ekonomija odrzava EU u zivotu. Sirom Nemacke su od 45' stacionirane hiljade anglo-saksonskih vojnika ali oni su dovoljni za politicku kontrolu ne i ekonomsku. EU je anglo-saksonski izum sa pocetka XX veka samo sto je sad vreme kad se sprovodi u delo. A Angli zauvek pucaju ako Nemacka udje u ekonomsku uniju sa Rusijom, znaju to oni, zato grebu da ih sj*bu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online