Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.01.2014.
19:03
Beta A

''Knežević imao dil sa NIS-om''

Ivan Živkov, bivši saradnik ministra poljoprivrede i potpredsednika Srpske napredne stranke Gorana Kneževića, optužio ga je danas da je, u vreme dok je bio ministar, tri puta doneo odluku da iz državnog budžeta stimuliše poljoprivrednike da kupuju gorivo isključivo od Naftne industrije Srbije (NIS).

"Knežević je, mesec dana nakon izlaska iz vlade, zaposlen na mestu savetnika generalnog direktora NIS-a", naveo je Živkov na internet stranici ''www.goranknezevic.com''.

Taj portal postoji šest godina, a Živkov je agenciji Beta rekao da je portal registrovan na njegovo ime.

Goran Knežević

"Na njemu sam objavljivao istinu o radu Gorana Kneževića: i dok je bio gradonačelnik, i dok je bio žrtva političkog progona, i sada kada je potpredsednik najveće vladajuće stranke", objasnio je Živkov, koji je bio šef kabineta ministra poljoprivrede, u vreme dok je Knežević obavljao tu dužnost.

Dodao je da je Kneževiću poverovao kada mu je on rekao da ima dogovor sa menadžmentom NIS-a da će ta kompanija deo svog godišnjeg profita uplatiti ministarstvu i time regresiranje goriva učiniti logičnom i povoljnom merom agrarne politike.

"Danas znamo da NIS nije uplatio deo svog profita Ministarstvu poljoprivrede, a znamo i da se bivši ministar zaposlio kao savetnik direktora te kompanije, pa sam i ja shvatio svoju grešku. Osećam potrebu da se jasno distanciram od takvih odluka, postupaka i politike gospodina Kneževića", rekao je Živkov.

On je podsetio da je aktuelni ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio da je 6.000 dinara po hektaru, kao subvencija za nabavku goriva, bila pogrešna odluka i da je najavio da će se ta sredstva usmeriti za nabavku mineralnog đubriva i sertifikovanog semenskog materijala.

Ivan Živkov je podsetio da je Goran Knežević kao ministar poljoprivrede za godinu dana tri puta doneo odluku da sredstvima iz državnog budžeta stimuliše poljoprivrednike da kupuju gorivo isključivo od NIS-a.

"Prema sopstvenim rečima, Knežević je danas zadužen za koordinaciju NIS-a i Vlade Srbije", naveo je Živkov, koji je na portalu objavio i dokumente koji navodno potkrepljuju njegove optužbe.

On je Kneževića optužio i da je odluku da isključivo NIS snabdeva poljoprivrednike regresiranim gorivom doneo uprkos tome što ga je sama ta naftna kompanija početkom prosle godine obavestila da nije u mogućnosti da ponudi popust na cenu goriva kao u 2012. godini.

"To znači da bi za isti popust poljoprivrednicima 2013. godine država morala da uloži više svog novca. Ovakvo obaveštenje je na i-mejl ministrovog šefa kabineta, to jest na moj mejl, uputio Jusif


''Jusif Abasov, direktor veleprodaje NIS-a, na šta sam mu odgovorio da bez popusta iz 2012. godine Ministarstvo poljoprivrede nema dovoljno sredstava za subvencionisanje cene goriva i da će zbog te činjenice razmotriti preusmeravanje agrarnog budžeta u druge vidove pomoći poljoprivrednicima", naveo je Živkov.

Prema njegovim rečima, iako je bilo jasno da država, ukoliko agrarni budžet troši za regresiranje cene goriva, u 2013. godini dolazi u daleko nepovoljniju poziciju nego što je bila 2012. godine, ministar Knežević je odlučio da raspoloživi novac utroši baš na taj način, a ne za druge vrste subvencija, poput nabavke đubriva i semena.

Živkov je Kneževića optužio i da je ignorisao mišljenje Ministarstva energetike da bi regresirano gorivo umesto samo jednog ovlašćenog distributera trebalo da distribuiraju sva pravna lica koja imaju licencu za obavljanje energetske delatnosti trgovine gorivom. Optužio je Kneževića da je ignorisao i mišljenje Komisije za
zaštitu konkurencije, koja je upozorila da će postupanje Ministarstva poljoprivrede dovesti u neravnopravan položaj sve ostale distributere goriva u odnosu na NIS i tako proizvesti ozbiljne negativne efekte na stanje konkurencije na tržištu Srbije.

POVEZANE VESTI

Petak 10.01.2014. 01:23
Faca mu je ogloporno lopovska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online