Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 13.01.2014.
05:13
Beta, Vestionline A

Da li država Srbija sistematski ubija Srbe u dogovoru s bankama?

Država Srbija i nije država, nego se samo tako zove, i služi da se 250 poslanika Narodne skupštine i političari koji su izabrani da vode tu tvorevinu, bogate na račun poštenih ljudi. Ti nepošteni ljudi decenijama rade da zakonima sistematski satru poštenje i ljudskost, a od pobede “demokrata“ (čitaj: grobara) pre skoro deceniju i po, počeli su da dovode strane banke uz čiju pomoć, kao i uz saradnju domaćih bankara, pokušavaju da izvrdaju sve propise koji postoje na ovom svetu i zarade što više srebrenjaka.

Saša Janković: Država ima obavezu prema svojim građanima da ne primenjuje nepravičnu zelenašku kamatu
 


Na primer, pre nekoliko godina Zaštitniku građana se za pomoć obratila doktorka čiji je dug zbog kamate na kamatu porastao sa nekoliko stotina hiljada dinara na čak nekoliko miliona. Zbog odluke da se uda u Beogradu, morala je da vrati stipendiju bolnici koja ju je u glavni grad poslala na stručno usavršavanje. Na dug su joj obračunali kamatu zbog koje je pokrenula sudski spor.


"Mladi lekar i lekarka su počeli da skupljaju dokumente sa namerom da se isele u Norvešku, ako se dobro sećam, jer su znali da će do kraja života morati da otplaćuju dug koji apsolutno ne mogu da otplate upravo zbog primene kamate na kamatu", rekao je zaštitnik građana Saša Janković.


Ustavni sud 2012. doneo je odluku da je takav način obračunavanja kamate neustavan. Iako se ocena odnosi samo na Zakon o visini zatezne kamate, u bolnici su poslušali preporuku Zaštitnika građana i odustali da doktorki naplate kamatu.


Janković smatra da odredba koja je neustavna u jednom zakonu, a pojavljuje se i u drugim zakonima, treba da bude apsolutno izbrisana.


"Država ima obavezu prema svojim građanima da ne primenjuje nepravičnu zelenašku kamatu i moja intervencija se svodila na to da je Poreska uprava bila dužna da, ako je već morala da čeka da se Ustavni sud izjasni o kamati na kamatu, da odmah bez odlaganja pripremi izmene zakona i prekine sa naplatom kamate na kamatu od građana", kaže Janković.


Predlog za izmene zakona

Pošto Poreska uprava, prema njegovim tvrdnjama, to nije učinila, Zaštitnik je predložio da se naknadno izmeni zakon kako bi se građanima vratio novac koji je pribavljen posle odluke Ustavnog suda.


U saopštenju Poreska uprava objašnjava da bi u ovom slučaju vraćanje novca dužnicima bilo nezakonito, jer su sa komfornom metodom obračunavanja zatezne kamate prestali 2011. godine, dakle, pre odluke Ustavnog suda, a ne posle, kako tvrdi Zaštitnik građana.


Ipak, zatražili su mišljenje od Ustavnog suda.


"Odluka Ustavnog suda ima pravno obavezujuće dejstvo samo u odnosu na propis koji je bio predmet ocenjivanja", odgovorio je Ustavni sud Poreskoj upravi Ministarstva Finansija.


Kako tvrde u Poreskoj upravi, poreski zakon nije bio predmet ocenjivanja ustavnosti.


"Odredba Ustavnog suda mora se primeniti na sve one koji vrše obračun kamate između poverioca i dužnika, to se pre svega odnosi na državu i mora se odnositi na poreske organe i građanima se neizostavno, po mom viđenju stvari, mora vratiti više naplaćen novac jer to su elementarna prava koja se moraju ispoštovati", kaže advokat Aleksandar Radivojević.


O slučaju Poreske uprave Zaštitnik građana očekuje odgovor Vlade i Narodne skupštine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.01.2014. 05:20
Једино право решење је да нико не враћа кредите тим масонским творевинама-банкама.И затвор је за људе.Шта нам банке могу одузети од имовине?Ми смо јад и беда у сваком погледу јер смо постали гладни материјалних вредности.
Ponedeljak 13.01.2014. 06:23
Kredit mora da se vraca, nema vise Titovog vremena,pa muftakis, ali nelegalne kamate ni slucajno,tu se vidi koliko je nase drustvo zabrazdilo u bezakonje.U mom mestu sa oko 30000 stanovnika oko ako ne i preko 20 banaka,a broj dzipova da ne spominjem e tu se to lepo da zakljuciti u kakvom je stanju drzava Srbija.
Ponedeljak 13.01.2014. 08:27
Država - maćeha.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online