Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 12.04.2014.
06:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Plaše se otkaza kao smrti

Strah od otkaza ili umanjenja plate zbog krađa naveo je radnika pumpe Slap Nenada Ž. (34) da u očaju pokuša da zaustavi lopova kako ne bi on morao da plati ukradeno gorivo. Međutim, nasilnik koji je sipao gorivo koje nije imao nameru da plati, dao se u beg. Očajni Nenad se zakačio za automobil koji ga je vukao od Krivolačke ulice skroz po autoputu prema Zagrebu. Snaga ga je konačno napustila i Nenad je pao, zadobivši teške povrede lica i tela, zbog čega je zbrinut na VMA.

Niko nikom ne veruje: Privatizacija zevela radnike u crno

Ovaj bizarni primer je zapravo slika današnjeg radništva u Srbiji. Nesrećni čovek je pokušao da zaustavi lopova jer je strahovao da će šteta biti njemu odbijena od plate.

U lancu onih koji su dužni da se staraju za red u ovoj zemlji zakazali su svi, od policije koja ne goni "sitne" kradljivce, preko inspekcije rada koja ne štiti radnika koji je, iako žrtva krađe, osuđen da sam plati štetu, pa do sindikata čiji je jedini posao da radnike štiti, ali se u tranzicionoj Srbiji uglavnom ne čuju i neretko su na strani poslodavca.

Srbija je zemlja u kojoj radnici na posao dolaze i bolesni, jer su odbijanja od zarade tolika da ne mogu sebi da priušte ni da pošteno odboluju grip.

Godina čistki

Prema najavama vlasti, sledi godina čistki, pre svega u javnom sektoru. Svi se slažu da je mobilnost radne snage preduslov da investitori više zapošljavaju. Međutim, problem je što tu mobilnost mnogi poslodavci vide jednosmerno - ka izlaznim vratima, a investitora nema dovoljno da apsorbuju sve državne nesporne viškove.

Strah od otkaza i opšta neizvesnost je jedan od najizraženijih osećaja radnika u Srbiji, a među njima je i 350.000 onih koji rade za minimalnu platu. Ovakvo stanje, slažu se sindikalci, najblaže rečeno je ponižavajuće i daleko više podseća na Englesku s kraja 19. veka, uoči industrijske revolucije, nego na zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u drugoj deceniji 21. veka. U takvoj atmosferi ćemo dočekati još jedan 1. maj i Međunarodni praznik rada za koji se i u ovako jadnoj zemlji još uvek okrene više jaganjaca na urancima nego što potlačeni protestuju kao radnici širom Evrope i sveta.

Predstavnici sindikata u Srbiji navode da nema razloga za slavlje i prvomajske uranke jer je ekonomska i socijalna situacija katastrofalna. Predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak ocenio je da je položaj radnika potpuno beznadežan, što je posledica očajne privredne situacije u Srbiji. - Pristojnom društvu 21. veka ne priliči ovakva situacija kakva je u Srbiji.

Ni pečalba nije bajka

Srpski radnici koji odlaze na gradilišta u Rusiju i druge zemlje bivšeg SSSR, najčešće bivaju prevareni i rade bez plata, u katastrofalnim uslovima.
- Domaći radnici, naviknuti na neuređen sistem, loše tržište rada, izostanak zarade i zaštite, ne mogu odmah da prepoznaju problem, pa pristaju na manje plate, da im odbijaju novac za stanarinu, nekoliko puta višu od realne - upozorila je nedavno Ivana Radović, predstavnica nevladine organizacije Astra.
- Tamo gde se radnici pobune, suočeni su sa pretnjama, moraju da potpišu izjave da su isplaćeni, plaćaju ih manje nego što je bilo dogovoreno, ima i onih koji su bez hrane, u lošem smeštaju - kaže Saša Simić, predsednik granskog sindikata za građevinu Nezavisnost.

 

Tužno je to što je na bukvalno svim poljima radnik mnogo bolje živeo u socijalizmu nego sada. Za vreme SFRJ plate su bile redovne, uplaćivani su doprinosi i radnici nisu morali da strepe da će dobiti otkaz. A danas - plate neredovne, radnik u svakom trenutku može dobiti otkaz, a poslodavci ne uplaćuju staž i zdravstveno osiguranje - navodi Čanak. Jedno istraživanje sindikalaca pokazalo je da je među radnicima u Srbiji strah od otkaza nekad jači i od straha od smrti jer je i bilo kakav posao usko vezan sa opstankom porodica.

- U ovoj godini, kao i u sledećoj, ne očekuje se ništa sem otkaza. Tržište rada je najgore u poslednjih 50 godina, a jedno istraživanje pokazuje da naš radnik strepi od otkaza više nego od smrti! Prema najavama, oko 40.000 malih i srednjih preduzeća otići će u stečaj, što će sigurno dovesti do novih otkaza - kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Subota 12.04.2014. 08:53
"Tužno je to što je na bukvalno svim poljima radnik mnogo bolje živeo u socijalizmu nego sada." He, he, ... ! Zasto tuzno? Onima koji ne znaju da se stavi na znanje da nam je Amerika od Titovog sukoba sa Staljinom 1948. do ere Breznjeva dala 20 milijardi Dolara "nepovratnog" (?) kredita, koje smo upisali u Nacionalni dohodak. Posle 1970. smo "dobili" (jer su iz MMF-a znali da necemo moci vratiti, pa ce nas guziti kako im se bude htelo) jos 20 milijardi Dolara za Zeleni plan. I - imalo se. Sad niko vise ne daje, a mi smo "jaki" radnici (pogotovo na tudjem imanju) kao i Grci, samo sto mi nemamo Nemce kao dadilje.
Subota 12.04.2014. 09:07
Onih 40 milijardi Dolara su otislu na JNA (prvo, a posle ) i na ljude koji su bili "blizu" politicara (komunista, kao sto ste danas pravoslavci, tj. niti ste znali sta sustinsko o Komunizmu, niti znate sada sta sustinsko o Pravoslavlju.), blizu blagajni i banaka, ... i na ljude koji su lagali da ce ulagati u Agrar (prema "Zelenom planu") a ulagali su u svoje druge stvari. Tako su, onda gledano, zajebali poljoprivrednike, a dugorocno gledano sami sebe; vidi se. Politicar mora biti covek koji zna principe Univerzuma, koji zna da objasni zasto je isplativije biti posten i koji je nemilosrdan prema lopovima i stetocinama ljudskog drustva, jer smisao zivota je sluziti vrsti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online