Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 24.06.2014.
12:21
Srna A

Rusi primorali Vizu i Masterkard da prave kartice od njihovih komponenti

"Viza" i "MasterKard" moraće ponovo da štampaju više od 175 miliona kartica u Rusiji! Centralna banka Rusije obavezala je platne sisteme da plastične kartice prave od ruskih komponenti, piše "Komersant".

Viza iMaster kard moraju da štampaju novi kontigent kartica u Rusiji 

 
U tekstu se novodi da je reč je o svim komponentama, uključujući čipove.


U martu ove godine, nakon što su SAD uvele sankcije, međunarodni platni sistemi "Viza" i "Masterkard", bez ikakve najave, prestali su da pružaju usluge platnog prometa klijentima Banke Rusije.


Ovaj potez naterao je zvaničnu Moskvu da punim gasom krene u formiranje sopstvene strukture za platni promet.


Najavljeno je stvaranje novog sistema na bazi Univerzalne elektronske kartice.


O ruskom platnom sistemu već je razgovarano u Centralnoj banci Rusije i očekuje se da će Rusija imati svoj platni sistem – nacionalni i nezavisni – do kraja leta.


Komercijalni naziv ruskog platnog sistema biće "PRO100", što se i na ruskom čita kao "Prosto".


Njegovu upotrebu ubrzaće i olakšaće to što će koristiti tehnologiju M/čip, koju je razradio MasterKard.

Utorak 24.06.2014. 12:33
Тако се ради. Ојачаш државу па дупе помераш душманима.
Utorak 24.06.2014. 14:45
Cuj tendenciozan tekst! Pa covece dal ti upotrebljavas mozak? Morace da plate stampanje novih kartica i Viza i Master. Nek daju po dolar, a bice to verovatno i vise - to je 175 miliona dolara! To je cena sto su prihvatili sugestiju Bele kuce da povuku kartice u martu. Sta tu nije jasno? Ili mislis da vole da placaju stotine miliona tek onako...Eh, rusofobi rusofobi...
Utorak 24.06.2014. 13:54
Kako glup tekst! Naslov i vijest nemaju veze. U naslovu će"natjerati VISA-u i MasterCard" a u stvari će natjerati domaće banke da koriste plastike licenciranih dobavljača za štampu kartica koji će izradu inicijalne plastike bazirati na domaćim komponentama. VISA-u i MasterCard uopšte ne zanima na čijim plastikama će kartice, sa njihovim logom, biti štampane ukoliko one , plastike, zadovoljavaju njihove standarde. Tekst se bazira na razvoju domaće kartice koje će biti tipa DINA kartice što nije upitno... to je urađeno u mnogim državama i služi obično za jeftiniji unutrašnji platni promet koji neće biti opterećen dažbinama velikih kartičnih kuća.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online