Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.04.2010.
20:40
A

Slovenci u Srbiju uložili 704 miliona dolara

Slovenija je od 2001. do 2009. godine u Srbiji investirala 704 miliona dolara, izjavio je večeras zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Bojan Janković.


On je na Slovenačkom poslovnom klubu, koji je održan u hotelu Kontinental, istakao da se - ako se uračunaju ulaganja i u novcu, i u robi - ukupne investicije Slovenije u Srbiji procenjuju na oko milijardu dolara, pa tako Slovenija zauzima sedmo mesto po nivou ulaganja u našoj zemlji.


Janković je istakao da oslonac međusobnoj saradnji naročito daje više od 400 preduzeća koja su sa slovenačkim kapitalom registrovana u Srbiji.


Na tržištu Srbije već su brojni slovenački giganti i brendovi - "Gorenje", "Triglav", "Merkur", "Droga Kolinska", "Merkator" - a slovenačke investicije koncentrisane su u sektoru finansijskih usluga, osiguranju, automobilskoj industriji, građevinarstvu...

Prema rečima Jankovića, trenutno su aktuelna dva velika investiciona projekta - preseljenje dela proizvodnje velenjske fabrike "Gorenje" u fabriku u Valjevu i investicija celjske industrije "Cinkarna" u Inđiji, vredna 21 milion evra, koja treba da uposli 53 radnika.


Ulaganja naše zemlje u Sloveniji u posmatranom periodu iznose manje od 100 milona dolara i daleko su od postojećih potencijala.


Najveća srpska investicija u Sloveniji je kupovina kompanije "Hermes softlab" od strane beogradskog "Komtrejda" i kupovina hemijske industrije "Šampionka" koju je realizovala srpska "Beohemija".


Janković je naglasio da treba dalje raditi na unapređenju ekonomske saradnje i fokusirati se na olakšanje plasmana sprske robe na slovenačko tržište, poboljšanje saradnje inspekcijskih službi i unapređivanje tehničke saradnje.


Janković je istakao da Srbija i Slovenija beleže i konstantan rast trgovinske razmene koja je u poslednjih devet godina dostigla 5,3 milijarde dolara.


Pad razmene zabeležen je jedino u prošloj, godini krize, napomenuo je on i dodao da je veliki deficit na srpskoj strani počeo da se smanjuje pre svega zahvaljujući slovenačkim kompanijama u Srbiji, koje izvoze u Sloveniju ("Livnica Kikinda", "Impol Seval", "Gorenje"...).


Janković je podsetio da Slovenija spada među deset vodećih zemalja investitora u Srbiji i da je, takođe, vodeći spoljnotrgovinski partner.


Kako je istakao, na snazi su brojni bilateralni ekonomski sporazumi, kao što su sporazumi o podsticanju i zaštiti investicija i izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji olakšavaju ekonomsku saradnju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online