Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.04.2010.
12:00
N. Đorđević - Vesti A

"Jura" u potrazi za radnicima

Južnokorejska kompanija "Jura", koja je za tri miliona evra kupila "Zastavu elektro" iz Rače, po svemu sudeći moraće da "uvozi" radnu snagu iz okolnih opština, jer se većina sadašnjih zaposlenih izjasnila da hoće otpremninu, a na birou rada nema dovoljno kvalifikovanih za proizvodnju elektrokablova.

Korejci su se po ugovoru, koji je juče potpisan u fabrici, obavezali da zaposle 1.000 radnika. Većina od 285 sada zaposlenih opredelila se da uzme od države 300 evra po godini radnog staža. Poučeni ranijom privatizacijom, nekadašnji radnici konzorcijuma, na čijem čelu je bio Ranko Dejanović, kažu bolje vrabac u ruci, nego golub na grani.

POTPISIVANJE UGOVORA: Ministar Mlađan Dinkić sa predstavnicima južnokorejske firme


 

Na birou rada u Rači Kragujevačkoj, u kojoj živi oko 3.500 stanovnika, evidentirano je oko 900 nezaposlenih različitih struka i već je sada jasno da neće biti dovoljno kvalifikovanih radnika za "Juru".


Prema rečima Branislava Milutinovića, pomoćnika predsednika opštine, na šalteru Nacionalne službe za zapošljavanje u ovoj varošici već je "zagušenje".


- Nezaposleni iz Batočine, Lapova, Velike Plane, Topole već prijavljuju ovde mesto boravka, da bi mogli da konkurišu za radno mesto u "Juri" - kaže Branislav Milutinović.
 

Dinkićevo obećanje

 

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić potpisao je juče sa Lukasom Namom i ugovor da će za svakog novozaposlenog radnika u "Juri" država dati 4.500 evra.


U Rači se naveliko priča da će se poboljšati i autobuske linije iz okolnih mesta, da bi novopridošli radnici mogli na vreme da stignu na posao.

Postoje indicije i da će nekoliko stotina kvalifikovanih radnika doći iz Kragujevca u Raču da radi u novoj kompaniji koja proizvodi elektrokablove za "Hjundai" i "Kiju". Radnici, koji su juče prisustvovali potpisivanju ugovora kažu da nemaju previše poverenja u nove vlasnike.


- Prvo otpremnina, da se mi osiguramo jer smo u prethodnih nekoliko godina nadrljali. Štrajkovali smo, blokirali i prugu u Lapovu, svašta je bilo... Znači pare na ruke, pa posle možemo da radimo - kaže jedna od radnica koja ima 25 godina staža u "Zastava elektro".


Direktor "Jure" Lukas Nam izjavio je nakon potpisivanja ugovora za ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem da svih 50.000 zaposlenih širom sveta naporno rade i to je obećao i budućim radnicima u Rači. Ova kompanija je prva južnokorejska firma koja investira u Srbiju.


"Jura" u Evropi ima četiri svoje fabrike. Planiraju da već u maju počnu sa rekonstrukcijom hale u Rači i obećavaju da će 95 odsto proizvodnje biti namenjeno izvozu. Prema rečima Lukasa Nama, puna proizvodnja može da se očekuje od oktobra, a ukupna investicija vredna je oko osam miliona evra.

U Rači je poslednja fabrika otvorena pre 40 godina i to je bila upravo "Zastava elektro". Prosečna plata u proizvodnji iznosi 8.000 dinara i pri dnu je lestvice u Šumadijskom regionu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online