Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 19.11.2014.
12:05
Srna A

Ko ruši naftu? Rusi, škriljci ili višak ponude?

Ne postoji nikakva politička ili ekonomska zavera SAD i Saudijske Arabije da drastično obore cenu nafte, već se radi o usporavanja industrijske proizvodnje i višku ponude, tvrde stručnjaci.

Nikome se posebno ne isplati nagli pad cene nafte - sem Ukrajine, koja više ne zna na koju će stranu
 

Čim su cene nafte počele ozbiljno da padaju, pojavila se teorija po kojoj SAD, uz pomoć Saudijske Arabije, kažnjavaju Rusiju zbog ukrajinske krize. Prema drugoj verziji, Saudijska Arabija sama spušta cenu, i to kako bi uklonila pokušaj SAD da naftom iz škriljaca osvoji tržište.

Niske cene nafte stavljaju van svake opcije skupe metode eksploatacije crnog zlata na američki način. Ali, nijedna od ove dve teorije zavere ne zasnivaju se na činjenicama, tvrde stručnjaci.

Budžet Saudijske Arabije, uz cene nafte manje od 80 dolara za barel, dolazi pod znak pitanja. Vašington se, s druge strane, plaši rasta dolara, što je tradicionalna reakcija valute na nisku naftu. Takav scenario udara po ekonomiji i konkurentnosti SAD.

Stručnjaci objašnjavaju da prodavci mogu da utiču na cene putem smanjenja ponude, ali budžeti kompanija već su isplanirani nekoliko godina unapred. Smanjenje ponude je direktna šteta delatnosti, zato što ne može da se zaustavi rad polovine bušotina, kako bi se zadržala cena.

Prodavci će, najverovatnije, prodavati iste obime po bilo kojim cenama, samo da bi nastavili rad. Prodaja nafta u bescenje može da se odrazi na dugoročne projekte koji se za sada nalaze u stadijumu pokretanja ili tek na papiru.

Niske cene nafte ispostavile su se kao najpovoljnije za Ukrajinu, Poljsku, Tursku, Belgiju i Japan. U prvoj desetini onih koje je obradovao pad cena na naftnom tržištu jesu i SAD, Južna Koreja, Singapur, Velika Britanija i Južna Afrika, pokazuju istraživanja.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.11.2014. 16:06
"RUSKE SANKCIJE" !
Sreda 19.11.2014. 14:32
Šio mi ga Djura-baš je tako-naveliko se nudi nafta i niko je neće.
Sreda 19.11.2014. 18:39
Sve strucnjak do strucnjaka, ni ime im se ne zna. Ako je Saudi Arabija ugrozena cenama ispod $80/barel, kako to da je proslog meseca saopstila da OPEC nema problema sa cenom od $80 za sledece dve godine? To sto bi ta cena ugrozila proizvodnju nafte iz uljanih skriljaca u SAD nije ni bitno, jer ta nafta kosta bar toliko da se proizvede, a i pitanje je koliko su njihovi zvanicni izvestaji o naglom povecanju proizvodnje ove vrste nafte u US tacni. Ono na sta se sve svodi je da je Rusija trenutno prvi proizvodjac i izvoznik nafte u svetu, za malo ispred Saudi Arabije, i da je sirova nafta jedna trecina njenog celokupnog izvoza. Saudi Arabija ce da nadoknadi nizu cenu kroz veci obim izvoza koji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online