Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.02.2015.
19:57
Beta A

"Pad rublje gotovo zaustavio srpski izvoz u Rusiju"

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da je pad ruske rublje gotovo zaustavio srpski izvoz u Rusiju, posle prošlogodisnjeg porasta.

Fonet/Z. M.
Gotovo zaustavljen izvoz i pitanje je kako će nam ova godina proteći: Ministar Sertić

- Zbog pada vrednosti rublje mi sad imamo gotovo zaustavljen izvoz. I pitanje je kako će nam ova godina proteći - rekao je na skupu "Beogradski dijalozi" objašnjavajući kako na ekonomiju male zemlje kao što je Srbija mogu da utiču geopoliticki događaji.

Sertić je napomenuo da su geoplitička dešavanja u prošloj godini uticali na porast izvoz poljoprivrednih dobra u Rusiju na 307 miliona dolara sa 186 miliona koliko je bio u 2013.

- Znači neke svari ne zavise od nas. Sad je trebalo, da smo nastavili po ton, da ove godione idemo na 350 - 400 miliona dolara izvoza. Ali, sad je je pitanje koliko će to biti. Sad pricamo o poljoprivredu, ali sve druge delatnosti imaju problem - rekao je on.

Srpski ministar privrede je istakao da veoma često međunarodna ekonomija, geostrategija i geopolitika utiču na malu zemlju kao što je Srbija, jer, kako je objasnio, domaća privreda ne može brzo de se prekomponuje i da brzo reaguje.

- Mi ne možemo da reagujemo. Imamo svega oko 1.500 sposobnih preduzeća za izvoz - rekao je Sertić, ocenjujući da država mora da pomogne ta preduzeća u izvozu kako bi mogla da brzo reaguju na geopolitička dešavanja u svetu na ekonomskom planu.

Sertić je istakao da prvi put Srbija ima ozbiljan okvir za reforme i podsetio da poslednjih 30 do 35 godina nije postojala ekonomska politika koja bi opredelila u kom pravcu se zemlja kreće.

Kole pohvalio državu

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić pohvalio je nameru Vlade Srbije da se "uhvati u koštac sa gorućim problemima" i prizna koliko su oni veliki navodeći da "ova garnitura ima dovoljno hrabrosti da kaže da je provalija ispred i da mora da se skreće".

Fonet/A. L.
Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić: Ova garnitura ima dovoljno hrabrosti da kaže da je provalija ispred i da mora da se skreće

- Provalija se sada vidi golim okom i ako sada zakoče, pregaziće ih ovi iza - rekao je on i dodao da ako Vlada zakoči to je ravno samoubistvu i da mora da skrene da bi je zaobišla", rekao je Kostić, koji jer predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik".

Govoreći o privatizaciji, on je rekao je da je i sam kupio 14 firmi koje su bile u lošem stanju i da je na početku pokušao sa sindikatima previše popustljiv dijalog, a onda je shvatio da od toga nema ništa i da je oštriji pristup mnogo bolji - da im se odmah kaže šta ih čeka i kakva je situacija.

- Ova garnitura to tako i radi. Oni odmah kažu- ovo je ovako, ovo hoćemo, a ovo nećemo da prihvatimo - istakao je Kostić, dodajući da jer sadašnjoj vlasti ostavljen vruć krompir da rešava sudbinu preduzeća u restrukturiranju.

Srbija, prema njegovim rečima, ima mnogo neaktiviranih resursa za koje pod hitno treba da se odluči da li će ih zadržati u svom vlasništvu ili prodati.

Kostić je istakao i da u "neaktivirane resurse" spadaju i poljoprivredno i građevinsko zemljište, ali i Železnice Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online