Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.05.2010.
09:37 >> 13:56h
Press A

Država, ipak, ne prodaje ''Telekom''?

Postoji velika mogućnost da Vlada Srbije odustane od prodaje „Telekoma", jer se za ovu kompaniju sada ne može dobiti dobra cena, nezvanično saznaju beogradski mediji.

Kako navodi ’’Press’’, pokazatelj da stvari oko prodaje najuspešnijeg državnog preduzeća ne idu kako je planirano predstavlja i činjenica da se na tenderu za savetnika javila samo američka kuća ’’Sitigrup global markets’’.

Beogradski list piše da se u medijima se već pominje iznos od maksimalno 800 miliona evra koje država može da uzme za 40 odsto akcija ’’Telekoma", što je po menadžmentu kompanije daleko ispod realne cene.

Generalni direktor konsultantske kuće ’’Citadel’’ Milutin Nikolić kaže da njegova firma nije želela da ulazi u posao oko prodaje ''Telekoma" i smatra da ove godine ona neće biti realizovana.

 ''Moje lično ubeđenje je da se transakcija u vezi sa ''Telekomom'' neće ni desiti! Čak i u slučaju da država ne odustane od prodaje i da angažuje nekog ozbiljnog

NS: Vlada seje strah

 

Vlada Srbije seje strah u javnosti, plašeći javnost grčkim scenarijom, dok najavljenom prodajom ''Telekoma'' samo pokušava da kupi vreme, izjavila je danas potpredsednica Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski.
Ona je na konferenciji za novinare apelovala da se odustane od prodaje ''Telekoma'' ili se ona odloži, jer su sada, kako je rekla, "vrlo nepovoljnu uslovi za to, a ta firma je prošle godine imala za 200 odsto veći prihod nego u 2008. godini".
''Vlada je svesna da je broj siromašnih građana premašio 700.000, da lokalne sampuprave jedva sastavljaju kraj s krajem i zato prodajom Telekoma želi da kupi socijalni mir'', ocenila je Filipovski.
Ona je navela primer Dojče telekoma koji je kupio hrvatsku i crnogorsku telefoniju, a sada se zaposleni u tim frimama suočavaju s brojnim otkazima.

savetnika. Glavni problem je što je neizvesno u kojoj meri su ozbiljni igrači uopšte zainteresovani za ’’Telekom’’. Da biste postigli pravu cenu morate da imate minimum dva zainteresovana kupca. A za to je preko potrebno napraviti povoljnu klimu kako bi se oni privukli. A država to ne radi. Vi ovde imate jednog potencijalnog kupca o kojem svi pričaju, ''Dojče telekom'', a niko nije siguran da li ta kompanija hoće da učestvuje u ovoj kupovini. I vrlo bitno pitanje je po kojoj ceni oni žele da kupe tih 40 odsto ''Telekoma",  kaže Nikolić za ''Press''.

On objašnjava da njegova firma nije dostavila ponudu za savetnika u prodaji ''Telekoma'', jer je državna agencija propisala nerealne uslove.

''Jako loše i neuko je Ministarstvo finansija uradilo ceo posao oko izbora privatizacionog savetnika. Na tome su radili ljudi bez ikakvog iskustva, a propisane uslove je, malo je reći, nemoguće ostvariti'', tvrdi Nikolić.

Prema njegovoj oceni, s jedne strane troškovi za savetnika su ogromni, a s druge, ponuđena je vrlo niska cena za obavljen posao.

''Traže od savetnika bankarsku garanciju u visini od 500.000 evra. Takođe, zahteva se da budu angažovani međunarodni advokati, jer izgleda su nezadovoljni srpskim. I za sve to kao nadoknada za savetnika fugurira cifra od maksimum 0,2 odsto od vrednosti 40 odsto akcija ''Telekoma" '',  izjavio je savetnik ''Citadel'' za beogradski list.

Po njegovim rečima, država se ponela kao neko ’’ko želi da kupi ’’rols-rojs’’ za 500 evra ili da proda ’’juga’’ za 50.000 evra".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online