Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.03.2016.
04:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Slabe šanse Fijata u Rusiji?

Uprkos naporima srpske vlade koja grčevito pokušava da umoli Ruse i druge članice Zajednice nezavisnih država da dozvole uvoz 5.000 fijata, agonija fabrike u Kragujevcu se nastavlja. Naime, perspektiva zajedničkog projekta srpske vlade i giganta automobilske industrije iz Torina nije blistava.

Tanjug/AP
Nema budućnosti bez novog modela: Fijat očekuje dodatne subvencije

U maju ove godine trebalo bi da bude poznat spisak sve robe za koju će važiti bescarinski režim u trgovinskoj razmeni Srbije i Evroazijske unije na čelu sa Rusijom.

Ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je bio glavni pregovarač u Kazahstanu, zemlji koja najviše zateže sa potpisom, kaže da Srbija treba da bude zadovoljna ukoliko roba koja se trenutno nalazi u Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom bude važila za ceo Evroazijski savez.

- Tražili smo slobodan uvoz i za cigarete i šećer. Ne može. Ali neke vrste sireva i fijat još uvek imaju šansu. Mi bi trebalo da budemo zadovoljni ako zadržimo ovaj režim koji imamo sa Rusima jer tu je 99 odsto roba koje se nalaze na bescarinskom režimu - rekao je Ljajić.

Nije tajna da je Srbija tražila da izveze 10.000 "fića", ali od toga nema ništa jer je iz Moskve jasno poručeno da se može računati samo s polovinom traženog kontingenta. O tome je i ruski ambasador u Beogradu Čepurin izvestio premijera Vučića.

Postoji i jedna zamka koju je srpska vlada previdela.

Naime, Rusija bi mogla da zatraži reciprocitet u tom aranžmanu, pa da Srbija dopusti uvoz 5.000 lada, vozila koja su znatno jeftinija od kragujevačkog fijata 500L.

U SAD najgori model

Američki magazin "Konzjumer reports", koji već decenijama testira i upoređuje proizvode na tržištu SAD, objavio je listu 10 najgorih modela u toj zemlji. Neslavna titula pripala je fijatu 500L. Automobili se ocenjuju prema četiri kriterijuma - testiranja u vožnji, pouzdanosti, zadovoljstva vlasnika i bezbednosti. Prema njihovoj analizi, fijat 500L je najnepouzdaniji, previše "tvrd" u vožnji, te da je vozačeva pozicija čudno postavljena.

Ekonomski analitičar Radojka Nikolić smatra da bi lada mogla imati dobru prođu u Srbiji, ne samo zbog niže cene, već i zbog tradicije i reputacije koju to vozilo ima na ovim prostorima. Ona misli da bi u slučaju reciprociteta više koristi imao ruski nego srpski proizvođač automobila.
Čak ni izvoz u Rusiju sam po sebi nije neka vest ako se uzme u obzir da je rusko tržište automobila lane opalo za 35 odsto, pošto su međunarodne sankcije i pad cena nafte uzeli danak. Neto gubitak ruskog Avtovaza za 2015. godinu iznosio je 847 miliona evra i gotovo je tri puta veći od minusa iz 2014. Da bi izašao iz te situacije, Vazu su neophodna nova tržišta, a jedno, srpsko, ponudiće mu Vlada Srbije.

Molba molbu stiže

Srpski zvaničnici već tri godine, od aprila 2013. godine, moljakaju Putina, Medvedeva i njihove saradnike da omoguće povlašćeni plasman jednog kontingenta fijata 500L na ruskom tržištu. Međutim, uprkos svim obećanjima, do sada to nije realizovano.

Stručnjaci i radnici u Kragujevcu, koji su sve češće na prinudnim odmorima, slažu se da Fijatu u Srbiji nema budućnosti bez novog modela, a od toga sasvim izvesno nema ništa. Otuda i nedavna najava premijera Vučića da će vlada povećati subvencije fabrici u Kragujevcu da bi, kako je rekao, makar bio održan sadašnji nivo proizvodnje.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online