Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.05.2016.
05:14
N. S. Preradović - Vesti A

Tenis hoće mesare, a ne farme?

Iako je mesecima gromoglasno najavljivano da će nemački kralj mesa Klemens Tenis doći u Srbiju na osnovu koncepta tzv. grinfild investicije i da će na četiri lokacije, pre svega u Banatu, podići nove farme i kapacitete za preradu mesa, to se izgleda neće dogoditi, barem ne onako kako je premijer Srbije očekivao i najavljivao.

Tanjug
Odstupio od plana: Klemens Tenis (u sredini)

Ovakav obrt je više nego iznenađujuć jer su vlasti u Srbiji obećavale još u aprilu 2015. godine da će veliki nemački proizvođač mesa uložiti čak 420 miliona evra. Pričalo se da će dobiti 15.000 hektara najbolje banatske zemlje, i to na zakup od 30 godina. Kalkulisalo se da će Tenisova farma svinja proizvoditi čak četiri miliona svinja godišnje.

Srbija je pre godinu dana potpisala memorandum o razumevanju s nemačkom kompanijom, a Aleksandar Vučić je tada ocenio da je to velika stvar za Srbiju.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da su razgovori sa Tenisom u Vladi Srbije nagoveštavali da će se precizniji ugovor sklopiti u junu ove godine, ali da je ostalo dosta otvorenih pitanja, kao na primer šta će država pružiti nemačkom kralju mesa.

Poljoprivredni stručnjak Vojislav Stanković tvrdi za "Vesti" da Srbiji strana investicija u mesnoj industriji - uopšte nije potrebna!

- Dolaskom velikog proizvođača mesa iz Nemačke svi domaći prerađivači i proizvođači bi bili ugroženi ukoliko ne bi ušli u kooperativni odnos sa njim. Mala gazdinstva bi bila uništena. Uveran sam da Srbija ima sve preduslove da pokrene kvalitetnu i jaku mesnu industriju. Naše meso ne sadrži GMO, što je velika prednost. Smatram da Srbiji ne bi trebao veliki novac za pokretanje jake proizvodnje mesa - uveren je Stanković.

Merka "Matijević"

Tenis je zainteresovan za kupovinu najvećeg lanca mesara u Srbiji - Industrije mesa "Matijević". Da su pregovori u toku potvrdio je vlasnik novosadske kompanije Petar Matijević, koji je izjavio da ipak nije spreman da proda 100 odsto kompanije.

Prema njegovim rečima, domaća hrana je generalno kvalitetnija i bezbednija za zdravlje ljudi nego inostrana. On kaže da Srbija mora da traži svoju šansu u izvozu.

On misli da je isplativije izvoziti meso nego kukuruz i druge žitarice.

- Još u bivšoj Jugoslaviji meso se pokazalo kao isplativa investicija. Interesantno je istaći da je nabavka gradskih autobusa u to vreme plaćana našom čuvenom šunkom u limenkama - podseća Stanković.

Kompanija Tenis osnovana je 1971. kraj Gelzenkirhena i kroz njen proizvodni lanac godišnje prođe 17 miliona svinja, a godišnji obrt kompanije je 5,6 milijardi evra.

Obećanja

Prilikom poslednje zvanične posete Srbiji, u februaru ove godine, Tenis je najavio da postoji mogućnost da kupi nekog od domaćih proizvođača.
- U narednih pet godina u Srbiju ću uložiti čak 300 miliona evra. Mi već radimo na projektovanju 10 farmi u Srbiji. Naš dolazak nikako ne znači gušenje domaće proizvodnje. Naprotiv, ideja nam je da preuzmemo neku postojeću firmu kako bismo otpočeli sa radom i bolje upoznali tržište. Nije nam želja nikoga da istisnemo sa tržišta, već nudimo svima koji se bave svinjogojstvom da se priključe - rekao je tada Tenis.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.05.2016. 07:45
Ували нам га Вучко јопет...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online