Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.08.2016.
21:31
B. Božin - Vesti A

Folksvagen stao zbog Bosanaca

Svađa automobilskog koncerna Folksvagena sa dva liferanta blokirala je proizvodnju i direktno pogodila oko 28.000 zaposlenih u šest fabrika, saopštilo je poslovodstvo ovog nemačkog giganta. Juče je, međutim, iz pregovaračkih krugova procurila informacija da je nađeno zajedničko rešenje. Liferanti će nastaviti da snabdevaju koncern, a ostali detalji nisu navedeni zbog dogovora o ćutanju.

Reuters
Preti kolaps: Folksvagenova vozila u Volfzburgu

Dostavljač Car Trim, član Prevent grupe, pokrenuo je sudski spor sa Folksvagenom, a do okončanja spora bila je prekinuta isporuka auto-presvlaka. U međuvremenu je i druga članica Prevent grupe iz Nemačke ES Automobilgus prekinula isporuku delova koji se ugrađuju u menjače. Razlog nije poznat, ali se smatra da je reč o neuspelom zajedničkom projektu, a po pisanju nemačkih medija, dostavljači su koncernu zamerali da zloupotrebljava poziciju moći.

Malo je, međutim, poznato da se oba ova dobavljača - za koje "Bild" navodi da su "saksonski patuljci koji su paralisali giganta" - nalaze u vlasništvu Bosanca i da imaju sedište u Bosni i Hercegovini. Grupacija Prevent BiH zapošljava oko 6.500 radnika, a najznačajniji deo posla obavlja upravo za Folksvagen.

U maju ove godine oni su obavestili javnost da preuzimaju Car Trim, pri čemu su postali vlasnici firme, ne samo u BiH, nego kompletne grupacije koja ima nekoliko proizvodnih lokacija u Nemačkoj, Češkoj i BiH. Inače, putem ove kompanije u Žepču je zaposleno 1.000 radnika, prenosi bosanska TV1. U međuvremenu se saznaje da je i Dajmler u sporu sa Preventom.

Borba za prevlast između Folksvagena i dobavljača mogla je skupo da košta ovaj koncern. Ekspert Ferdinand Dudenhofer procenjuje da šteta u takvim slučajevima iznosi stotine miliona evra. Analitičari banke UBS su naveli da samo jedna nedelja u kojoj nema proizvodnje umanjuje bruto prihod za oko 100 miliona evra! Folksvagen se skoro godinu dana bori sa posledicama "izduvnog skandala" i sprovodi kurs štednje na svom oslabljenom glavnom brendu.

Strahuje 28.000 radnika

Obustavom bi najteže bila pogođena proizvodnja golfa u Volfzburgu sa 10.000 zaposlenih. Montiranje pasata u Emdenu sa oko 7.500 zaposlenih je još od prošle nedelje bilo obustavljeno, piše "Špigel onlajn". U Folksvagenovom društvu-kćerki Zitehu već neko vreme nisu dobijali presvlake za sedišta od dobavljača Car Trima. U ponedeljak je stala i proizvodnja golfa i pasata u Cvikauu, gde radi 6.000 ljudi. Posledica štrajka sa dobavljačima pretila je i u Braunšvajgu sa oko 1.300 zaposlenih i u fabrici motora u Zalcgiteru sa 1.400 radnika. U Kaselu je zbog izostalih delova liferanta ES Automobilgusa strahovalo 1.500 zaposlenih.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online