Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2016.
15:22
sputniknews.com, Vestionline A

"Turski tok" - još jedan poraz SAD

Pokušaji Zapada da sruše "Turski tok" nisu dali rezultata. Moskva i Ankara su ove nedelje postigle istorijski dogovor o izgradnji tog gasovoda. To je, međutim, pokrenulo i pitanja ko tim projektom dobija, a ko gubi. Odgovor je jednostavan, izgradnja je korisna za sve strane - Rusiju, Tursku i Evropsku uniju; gubitnik je Ukrajina, a poražene su SAD, piše "Sputnjik".

Reuters
Dosta su nas ovi Ameri... zamajavali

Rusi će ovim gasovodom dobiti novi kanal prodaje, Turci će trajno rešiti energetske probleme i dobiće šansu da steknu reputaciju pouzdanog energetskog partnera na regionalnom i međunarodnom nivou, a Evropljani bi mogli da dobiju još više ruskog gasa i stabilniju isporuku.

Kada je reč o EU, tamo postoje dve struje - jedna koja podržava "Turski tok", druga koja se protivi. U Moskvi ističu da su strahovanja Evropljana da bi "Turski tok" mogao da napravi nepotrebnu konkurenciju "Severnom toku 2" neosnovana.

- To su potpuno dva različita ciljna tržišta, i naravno da će obim isporuka preko "Severnog toka 2" biti znatno veći, jer on predviđa izgradnju dve linije gasovoda s ukupnim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije do Nemačke preko Baltičkog mora, dok "Turski tok" podrazumeva izgradnju dva podvodna kraka u Crnom moru, ukupnog kapaciteta nešto većeg od 30 milijardi kubinih metara gasa godišnje. Prvi krak bio bi namenjen turskim korisnicima, dok bi se drugim gas dopremao u južnu Evropu - izjavio je šef "Gasproma" Aleksej Miler.

Ruski i evropski eksperti ocenjuju da je međuvladin sporazum Rusije i Turske o realizaciji ovog projekta još jedan poraz SAD u međunarodnoj areni. Vašington je na sve načine pokušavao da spreči realizaciju ovog projekta, ali u tome na kraju nije uspeo i sada je geopolitički i ekonomski poražen.

Kao prvo, "Turski tok" ruši ekonomske planove Vašingtona da prodajom gasa iz škriljaca konkuriše Rusima na evropskom tržištu. Drugo, SAD ostaju "kratkih rukava" i kada je reč o Ukrajini, teritoriji na kojoj je Beloj kući bilo lakše da drži pod kontrolom ruske gasovode.

U Kijevu već uveliko računaju koliko će izgubiti zbog "Turskog toka" - spominje se brojka od najmanje 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koliko je namenjeno Turcima.

Međutim, eksperti ističu da bi ovaj gasovod mogao da omogući Rusiji da u potpunosti odustane od tranzita gasa kroz Ukrajinu. Kada se, u tom slučaju, sve zbroji, ukrajinska ekonomija bi mogla da pretrpi ozbiljan udarac. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online