Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.12.2016.
16:38
Vestionline A

Na pomolu naftni "rat" u 2017. godini

Cene nafte su se oporavile nakon oštrog pada uoči povećanja američke referentne kamate.

Reuters
Ekonomska situacija uslovljava i cene i proizvonju nafte

Investitori očekuju zaoštravanje situacije na tržištu "crnog zlata" u 2017. zbog planiranog smanjenja poizvodnje pre svega u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusiji.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u februaru ojačala je za 45 centi, na 54,35 dolara za barel na trgovanju danas pre podne u 10,30 časova po Griniču, dok je američka „laka nafta WTI za januarske isporuke poskupela za 20 centi, na 51,24 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Dolar je porastao na najviši nivo u 14 godina prema korpi drugih valuta, nakon što su američke Federalne rezerve podigle sinoć cenu zaduživajna prvi put u godinu dana.

Jači dolar pogadja potražnju za naftom, pošto poskupljuje ovaj energent, koji se inače trguje u američkoj valuti, kupcima koji koriste slabije nacionalne monete.

- Zbog jačanja dolara došlo je do rasprodaje, ali bi trebalo da ta slabost bude privremenog karaktera - rekao je Tamas Varga, viši tržišni analitičaru brokerskoj kući PVM Oil Asosijets u Londonu i dodao: "Tržište veruje u dogovor članiva i nečlanica OPEK-a".

Proizvođači obećali smanjenje proizvodnje

OPEK i drugi proizvodjači nafte predvodjeni Rusijom obećali su da će smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 miliona barela dnevno, u nastojanju da otklone globalnu prezasićenost ponude koja vrši depreciacioni pritisak na cena više od dve godine.

Australijska ANZ banka je saopštila da će tržište nafte ući u značajan deficit ponude u prvom tromesečju 2017. godine, ako OPEK i drugi proizvodjači srežu proizvodnju kao što je obećano.

- To će verovatno pogurati cene nafte znatno iznad 60 dolara po barelu početkom iduće godine - ocenili su analitičari iz ANZ banke.

Naftne kompanije nastavljaju da smanjuju troškove kako bi preživele uslove niskih cena, pokazuju podaci iz te industrije.

- Naredna gidina će biti treća po redu da naftaši smanjuju investicije, i to sada za 3,0 posto. Tri uzastopne godine smanjenja ulaganja vidjene su još jedino 80-ih godina prošlog veka - rekao je Odun Martinsen, potpredsednik u kompaniji Ristad Enerdži zadužen za usluge istraživanja na naftnim poljima.

Cene sirove nafte je u odredjenoj meri podržao i izveštaj o padu zaliha te sirovine SAD-u.

Američka Uprava za energetske informacije saopštila je da su komercijalne zalihe „crnog zlata“ u SAD prošle nedelje pale za 2,56 miliona barela na 483,19 miliona barela, dodaje Rojters.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 17:04
I u tom ratu se zna pobednik!! To ce biti velika Rusija!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online