Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.07.2010.
14:58
Tanjug A

Lekarima ubuduće plete po učinku

Uvođenje sistema plaćanja lekara po učinku, koji se uskoro očekuje i u Srbiji, omogućiće da njihov rad bude efikasniji, ali i da se troškovi unutar zdravstvenog sistema bolje kontrolišu, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić.

Ona je kazala da se, za sada, rad zdravstvenih radnika plaća tako što se svakoj zdravstvenoj ustanovi opredeljuje određena količina novca, koja se potom jednim delom raspodeljuje na plate i na rad zdravstvenih radnika.


Zatim se drugi deo sredstava odvaja za lekove, medicinska pomagala i sve ostalo što je potrebno za rad određene ustanove.


"To je sistem linijskog budžetiranja, a predstavlja način plaćanja koji nema nekakve posebne stimulanse za povećanje efikasnosti rada. Sve ustanove koje se plaćaju na ovaj način, nemaju nikakve dodatne razloge da za određeni novac povećaju učinak rada", kazala je ona.


Mišićeva je objasnila da su zato mnogi zdravstveni sistemi u drugim zemljama pokušavali da osmisle način plaćanja radnika koji bi bio stimulativniji, omogućio da pruže veći broj usluga i povećani kvalitet, pa da, samim tim, učinak zdravstvene ustanove bude veći.


Prema njenim rečima, to se čini uvođenjem stimulativnih modela plaćanja, po pacijentu, odnosno tzv. "kapitaciji".

To podrazumeva da zdravstveni radnik dobije određeni budžet na osnovu toga koliko će pacijenata pregledati, kakvog su oni zdravstvenog stanja, u kojoj su životnoj dobi i slično, precizirala je Mišićeva.

Kada je u pitanju bolnički sistem, u mnogim zemljama su uvedeni stimulativni modeli plaćanja koji se zasnivanju na plaćanju po dijagnostički srodnim grupama, što znači da se pacijenti kalasifikuju u grupe koje imaju slične kliničke karakteristike, zahtevaju slične načine lečenja i približno istu potrošnju bolničkih resursa.

"Prednosti tog načina je što zdravstvene ustanove postaju efikasnije. Kada je u pitanju bolnički sistem, povećava se stopa hospitalizacije, veća je transparentnost u radu i učinak zdravstvenih ustanova, kontroliše se vrsta i broj usluga, stimuliše se davanje usluga u okviru dnevnih procedura...", kazala je pomocnica ministra zdravlja.


Prema Ivani Mišić, time se skraćuje dužina lečenja i broj dijagnostičkih i drugih procedura koje možda i nisu najneophodnije.

Tako se smanjuju troškovi, povećava se tehnička efikasnost zdravstvenih ustanova, skraćuju se liste i dužina čekanja na određene medicinske procedure, ravnopravnije se raspodeljuju sredstva zdravstvenim ustanovama, rekla je Mišić.


Mišić je, međutim, objasnila da je uvođenje takvih načina finansiranja u neki zdravstveni sistem veoma komplikovan proces.

"On podrazumeva dobru pripremu i da bi on zaživeo mora se unaprediti unutrašnja organizacija... Svi ozbiljniji zdravstveni sistemi teže da model plaćanja bude stimulativan, a da to ne bude linijski budžet, koji samo podrazumeva plaćanje materijalnih troškova i plata", objasnila je sagovornica Tanjuga.

Mišić je dalje navela da se sada radi na stvaranju uslova za uvođenje takvog sistema i u Srbiji, za šta se mora zakonski urediti ta oblast, pa bi bilo realno očekivati da stimulativni modeli plaćanja zažive za nekoliko godina.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online