Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.07.2010.
10:05
Tanjug A

Kineski građevinari osvajaju Evropu

Jedna kineska državna firma dobila je posao izgradnje dela autoputa između Varšave i Lođa u Poljskoj, što je prvi javni građevinski projekat za Kineze u Evropskoj uniji.

Most preko Ade u Beogradu grade Kinezi

Ovaj ugovor je uznemirio građevinare u EU, navodi nemački radio "Dojče vele“, koji se plaše da bi njihove kineske kolege mogle ubrzo dobiti nove ugovore u Uniji, što bi značilo manje posla za evropske graditelje.

"Na pola puta između Varšave i Lođa bageri uveliko kopaju, a u planu je da autoput bude gotov već 2012. godine“, izjavio je Gu Ling, zamenik šefa kineskog državnog građevinskog koncerna "Kovek", koji izvodi radove. Sami radnici na auto-putu imaju ugovor sa jednim poljskim građevinskim preduzimačem, pa ni ne znaju za koga rade.

"Ja radim za Kineze? O tome nisam znao baš ništa, ja ovde samo radim svoj posao", rekao je jedan bagerista.

Ugovor s "Kovekom" je uznemirio poljske građevinske firme, jer Kinezi rade veoma jeftino. Stoga su se javile i sumnje u kvalitet njihovog rada. Umeju li oni uopšte da naprave put po evropskim standardima?

Kineski most preko Dunava kod Zemuna

 

Kineski građevinari ušli su i na srpsko tržište. Tako je čelična konstrukcija za novi beogradski most preko Ade Ciganlije stigla iz Kine, odakle je nedeljama putovao.  Čeličnu konstrukciju je u dalekoj kineskoj provinciji Hebei izradila firma "China Railway Shanhaiguan Bridge Group”. Most preko Dunava, između Zemuna i Borče, trebalo bi da počne da se gradi u septembru, a kineska firmaCRBC (Cina Road and Bridge Corporation) je dobila posao kao glavni graditelj i investitor. 

Deo autoputa koji grade Kinezi dug je 50 kilometara. Za to su tražili 340 miliona evra, što je senzacionalno niska cena. Ta ponuda je bila dvostruko manja od troškova koje je predvideo poljski Generalni direktorat za gradnju puteva.

"Za saradnju sa 'Kovekom' smo se odlučili zato što je ta firma ponudila najnižu cenu i zato što pružaju dobre garantije da će radovi biti završeni u predviđenom roku", izjavio je Marcin Hadaj iz poljske građevinske agencije. "Siguran sam da će i poljske firme sniziti cene, umesto da ih podignu", rekao je on.

I na evropskom nivou, aktivnosti kineskih firmi se budno prate. Frank Kelenbah iz Evropskog građevinskog saveza u Briselu navodi da postoji osnovana sumnja da je ovako niska cena bila moguća samo zahvaljujući potpori države.

Jerži Frankil, koji kineskim firmama već tri 

godine pomaže pri učestvovanju na konkursima u Poljskoj, vidi obrnutu diskriminaciju.

"U Vroclavu smo učestovali na konkursu za izgradnju stadiona i bili diskvalifikovani iz zaista čudnih razloga. Na konkursu za izgradnju stadiona u Gdanjsku smo propali jer smo tražili najviše. Dakle, nije tačno da Kinezi uvek dolaze sa damping-cenama. Njihova ponuda je uvek korektno iskalkulisana", kaže on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online