Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.03.2018.
10:41
Vestionline A

Zajednički projekat RAS i USAID pomogao razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležile su u sredu završetak četvorogodišnjeg Projekta za razvoj privatnog sektora (PSD), koji je doprineo razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetnika južne i jugozapadne Srbije.

Vesti
Dodela zahvalnica USAID

Ukupna vrednost PSD projekta je četiri miliona dolara, a njegov cilj bio je jačanje firmi iz privatnog sektora u 12 opština ekonomski ugroženih područja južne i jugozapadne Srbije: Vranje, Leskovac, Novi Pazar, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

- Partnerstvo RAS i USAID na ovom projektu dovelo je do značajnog unapređenja privrede nerazvijenih regiona u Srbiji, do rasta malih i srednjih preduzeća i njihovog umrežavanja. Jedan od ciljeva RAS jeste ravnomerni razvoj Srbije, a kroz ovaj projekat omogućili smo firmama iz oblasti agroindustrije, modne, odnosno tekstilne i industrije odeće i obuće, kao i lake industrije, da povećaju svoj izvoz i prodaju, a što je najvažnije da kreiraju nova radna mesta - rekao je Radoš Gazdić, v.d. direktora RAS.

Azza El-Abd, direktorka misije USAID-a u Srbiji istakla je da su kroz partnerstvo RAS i USAID na PSD projektu obezbedjene usluge za 184 mala i srednja preduzeća i osam poslovnih udruženja i klastera, u vidu preduzetničke obuke, individualne obuke i mentorstva, poslovnih kontakata sa drugim firmama, dodele bespovratnih sredstava za kupovinu opreme kao i mogućnosti učešća na međunarodnim trgovinskim sajmovima.

- Ove aktivnosti su doprinele širenju poslovanja i stvaranju 487 novih radnih mesta kao i 159 radnih mesta na određeno vreme u 12 opština na jugu i jugozapadu Srbije - rekla je direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Vesti

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Grgurević zahvalio je predstavnicima USAID-a što su prepoznali značaj razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP) na jugu Srbije i što su ih, u saradnji sa RAS-om, podržali.

- Imajući u vidu da je Ministarsto privrede već nekoliko godina unazad strateški opredeljeno da pruža snažnu podršku razvoju sektora MSP, podržavamo i svaki vid partnerstva i projekte koji za cilj imaju afirmaciju preduzetništva u Srbiji - rekao je Grgurević.

Korisnici projekta bili su: mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, udruženja i klasteri, mladi i žene, potencijalni preduzetnici i početnici u poslovanju.

Na panel diskusiji o rezultatima projekta, na kojoj su učestvovali predstavnici regionalnih razvojnih agencija i korisnici projekta, je rečeno da su kroz projekat: obezbeđene preduzetničke obuke za 380 korisnika, od kojih je 180 bilo mladih i žena; 71 malo i srednje preduzeće u vlasništvu mladih i žena dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu opreme vredne više od 761.000 dolara, što im je pomoglo da šire poslovanje i budu konkurentniji; 80 malih i srednjih preduzeća učestvovalo je na 16 međunarodnih trgovinskih sajmova, što je dovelo do potpisivanja novih prodajnih ugovora vrednih oko 670.000 dolara; 82 mala i srednja preduzeća korisnika projekta usvojila su nove međunarodne standarde, što je omogućilo njihovim proizvodima da izađu na nova tržišta.

Pored USAID, partneri na realizaciji projekta bili su: akreditovane regionalne razvojne agencije, koje su nadležne za područje gradova i opština gde se Projekat realizuje, i to: RRA "Zlatibor" iz Užica, RRA "SEDA" iz Novog Pazara, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga - CRJPO iz Leskovca, i Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga iz Kraljeva, kojima su dodeljene zahvalnice.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online