Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.07.2010.
12:00
N. S. Preradović - Vesti A

Proćerdali 1,6 milijardi evra

Pad vrednosti dinara od skoro 10 odsto od početka godine ozbiljno je ugrozio i onako mizeran standard građana Srbije, a prosečne plate su zbog slabljenja domaće valute smanjene sa 356 evra, koliko je bilo u januaru, na 322 evra koliko je bilo u junskim kovertama.

Istovremeno Narodna banka Srbije je od početka godine prodala 1,647 milijarde evra da bi odbranila dinar.

To je velika svota novca ako se zna da su krajem maja devizne rezerve iznosile 10,7 milijardi evra.
 

Dinar je juče ponovno pao, tako da je srednji kurs bio 106,2256 dinara za evro, što je novi neslavni rekord. Ekonomski stručnjaci ne gaje previše optimističan stav po pitanju dalje sudbine domaće valute.
 

Ljubomir Madžar

Ljubomir Madžar, ekonomista u izjavi za "Vesti" kaže da je 1,647 milijarde evra koliko je potrošeno za nepunih sedam meseci mnogo za zemlju poput Srbije.


- Sam pojam "devizne rezerve" govori da je u pitanju novac koji se čuva. To je vrlo važno zbog svih sadašnjih i budućih investitora, koji dolaze u zemlju da ih ohrabri, pruži im izvesnost da će moći da zarade i smanji rizik poslovanja - kaže dr Madžar.


On smatra da su devizne rezerve mogle biti bolje iskorišćene u smislu da izbegnemo nova zaduživanja. Potrošene pare jesu na kratak rok usporile pad dinara, ali će smatra dr Madžar vrednost dinara svakako padati.
 

Guverner izvozi devize


Ekonomista Miodrag Zec tvrdi da se pogrešno upotrebljava termin da je od početka godine prodato 1,647 milijardi evra državnih para.


- To su zapravo strani krediti i narodne pare. Ne može Jelašić, niti novi guverner Šoškić da prodaje pare, jer šta on izvozi? Te narodne pare moraju da se ulažu u infrastrukturu i izvoz, jer jedino tako možemo da zaradimo devize.

 

Nije posao ako "Fijat" proizvede 15.000 "juga", pa ih onda podelimo kroz lutriju, nego je prava stvar da proizvedemo 300.000 "juga" pa ih plasiramo u izvoz. Samo tako se stvaraju devize - kaže dr Zec.

- Da je bilo pameti i sreće nikad dinar nije ni trebao biti precenjen kako je to bilo u proteklim godinama. Sada ubiremo gorke plodove te nezrele ekonomske politike - kaže dr Madžar.


On ističe da će buduća prodaja "Telekoma" i još nekih preduzeća privremeno zaustaviti pad dinara, ali će to biti kratkog daha.


- U vreme izdašnih prodaja dinar je bio nerealno jak. I sada će se to dogoditi nakon prodaje "Telekoma", a kad završimo sa prodajama, onda će nam mečka zaigrati pred vratima - zaključuje dr Madžar.


Ekonomista dr Zoran Popov ističe da pad vrednosti dinara pospešuje rast cena i tako utiče na smanjenje kupovne moći građana.


- Oni koji kupuju devize diktiraju kurs, a to su bogati privrednici i bankari. Tako razliku u kursu koja im ne odgovara prelivaju na cene, što znači na krajnje potrošače. Na kursnim razlikama zarađuju tajkuni, a građani tonu u još dublje siromaštvo - kaže dr Popov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online