Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2018.
15:55
Vestionline, b92.net A

Šta je poguralo cene goriva?

Cene goriva na benzinskim stanicama širom regiona dostižu ovogodišnji vrhunac, a potrošači se pitaju šta je uzrok novim cenovnicima.

pixabay.com
 

Stručnjaci objašnjavaju da ima mnogo uzroka, a kao glavnu "trojku“ navode – cene nafte na međunarodnim berzama, kurs dolara, ali i akciznu politiku svake od država.

Cene sirove nafte na svetskom tržištu dostigle su u oktobru višegodišnji maksimum, a barel nafte tipa "Brent“ koštao je i više od 85 dolara. Situaciju na tom tržištu opterećuju brojni ekonomsko-politički događaji, poput najavljenih američkih sankcija Iranu koje treba da stupe na snagu, ali i trgovinskog rata između dve vodeće globalne ekonomske sile – SAD i Kine. 

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je izrazila zabrinutost povodom drastičnog poskupljenja energenata i čak ocenila da njihovo poskupljenje može predstavljati prepreku za globalni ekonomski rast. Takođe, stručnjaci smatraju da u ovakvim okolnostima ne treba skoro očekivati značajniji pad cena nafte, uz ogradu da su prethodne godine pokazale da su bilo kakve dugoročne prognoze kada je u pitanju cena ovog energenta vrlo nezahvalne. 


Rast cena nafte na svetskom tržištu prouzrokovao je i rast cena naftnih derivata u Srbiji. Domaći eksperti navode da je takva situacija bila očekivana jer je Srbija deo globalnog tržišta i logično je da se svetski trendovi u segmentu energenata prenose i na domaće benzinske stanice. 

- Od ukupne količine goriva koje se potroši u Srbiji 85 odsto potiče ili od uvezene nafte ili od gotovih derivata, a cena tog goriva zavisi od cene na globalnom tržištu. Najveći deo ovog rasta potiče od rasta kotacije benzina i dizela na osnovu kojih se određuju veleprodajne cene - rekao je za N1 Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. 

Govoreći o mogućim potezima države u trenutnoj situaciji, Mićović je naveo da Zakon o akcizama sadrži mogućnost da Vlada Srbije smanji akcize i time utiče na cene. 

Sa Mićovićem je saglasna i glavna urednica Ekonometra i Magazina Biznis Radojka Nikolić, koja je ocenila da na cenu goriva najpre utiču dešavanja na svetskom tržištu, a potom i državna zahvatanja kroz akcize. 

Ona je navela da je prirodno da su cene goriva uvek jeftinije u onim državama sveta koje su veliki proizvođači nafte.

- Dakle, uvek će u velikoj meri cena goriva zavisiti od države, jer ona učestvuje gotovo sa 60 odsto u ovome što plaćamo, od toga u budžet ode 60 odsto pa vi sada vidite ko na tome najviše zarađuje, zarađuju i prerađivači, ali najveći kolač ode državi - rekla je Nikolić za RTS, prenosi Bizlife.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online