Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.08.2010.
02:43
B. Grujić - Vesti A

Rusi traže naftu po Banatu

Od početka ove godine na području Banata posluje ruska kompanija "Borec", koja je donela znatne promene u eksploataciji domaće nafte, pre svega u primeni novih tehnologija.

Fjodor Vladimirovič Kormakov

Direktor "Borec servisa Srbija", koje posluje sa sedištem u Zrenjaninu, Fjodor Vladimirovič Kormakov ističe da je u ovom gradu osnovana ispostava velike ruske kompanije koja se bavi servisiranjem opreme za eksploataciju nafte. Ona u ovoj delatnosti spada među pet vodećih u svetu.

Posao za Zrenjanince


- Posle svih testiranja i obuke posao u "Borecu" do sada je dobilo sedam Zrenjaninaca, a u planu je povećanje zaposlenih. Ako se zna da "Borec" koristi veći broj zrenjaninskih lokalnih firmi kao podizvođače svojih radova, korist za obe strane je obostrana - kaže Milošević naglašavajući da je tendencija da se srpske firme uključe i na druga tržišta gde je kompanija "Borec" već prisutna.

- U Srbiju smo došli u saradnji sa NIS "Naftagasom" i ovde se planira formiranje servisnog centra kakvih u Rusiji, za sada, ima sedam. Nije cilj samo postavljanje opreme nego i njen remont, testiranje i kompletno servisiranje - kaže direktor Kormakov.


Prema njegovim rečima prva nova oprema postavljena je u februaru, do sada je opremljeno 27, a do kraja godine 53 bušotine.

To znači da će se, u prvoj etapi razvoja na ovom prostoru, koja se planira na tri godine, ići do oko stotinu bušotina, što podrazumeva i zapošljavanje više od stotinu radnika, koji će svi proći specijalnu obuku u Rusiji.


Menadžeri kompanije kažu da se, bez obzira na veliku konkurenciju u branši, "Borec" nametnuo na svetskom tržištu kvalitetom i modernom tehnologijom, a o tome poseduju sertifikate najpoznatijih svetskih firmi. Trenutno u Vojvodini radi se na području Elemira, Melenaca, Kikinde, Kanjiže i Zrenjanina.


Priliku da se oproba u novom poslu dobio je rudarski inženjer Mirko Milošević zaposlen u NIS "Naftagasu" na poslovima nadzora. On je od početka uključen u projekat programiranja, konstruisanja i instaliranja pomenute opreme zajedno sa inženjerima iz Rusije.


- "Borec" je multinacionalna kompanija koja se bavi prodajom, iznajmljivanjem i proizvodnjom takozvane ESP opreme. Ona se bazira na primeni potapajućih električnih pumpi koje se u svetu sve više koriste zbog uštede energije i kompjuterskog sistema upravljanja - kaže Milošević.


U odabiru kadrova, po njegovim rečima, firma uzima princip obuke domaćih stručnjaka po unapred predviđenoj proceduri. Radnici prvo prolaze sistem eliminacije tako što imaju šansu da se u prvom krugu obuke najbolji plasiraju na obuku u Rusiji, a onda slede i dalja usavršavanja.

Proboj i u Ameriku


Osim što u Rusiji trenutno pokriva oko 16.000 bušotina, odnosno četvrtinu njihove ukupne proizvodnje, "Borec" je dospeo na tržište Kanade, Venecuele, Brazila, Egipta, Libije, Kine, a najvećim podvigom se smatra proboj na tržište SAD gde se kompanija uspešno širi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online