Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.10.2010.
14:36
Tanjug A

Postepeno povećavanje radnog staža žena

"Starosnu granicu za odlazak žena u penziju zasad ne bi trebalo povećavati, imajući u vidu ekonomsku situaciju i veliku nezaposlenost, ali bi u narednom periodu njihov radni veka svakako trebalo da se postepenog produžava“, izjavila je danas pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Radmila Bukumirović Katić.

Nadležni smatraju da su žene i posle 35 godina staža vitalne za rad

Ona je ocenila da rešenje koje je navedeno u Predlogu izmena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju nije bilo problematično jer je upravo predvidelo postepeno produženje starosne granice za odlazak žena u penziju.

"Računajući na nivo ekonomskog razvoja, i na jako visok broj nezaposlenih, možemo da kažemo da bi to što sindikati traže u ovom momentu moglo da se okarakteriše kao optimalno, ali svakako da u narednom periodu mora da dođe do postepenog produženja te granice", rekla je Bukumirović Katić.

On je ukazala da, kada se razmatra produženje starosne granice, ne treba izgubiti iz vida dva segmenta - jedan je psihološki i tiče se činjenice da su žene te koje su podnele veliki teret tranzicije u borbi za bolju egzistenciju, dok se drugi odnosi na to da su žene ipak vitalne za rad i posle 35 godina radnog staža.

Ona je naglasila da je sadašnji radni vek žena bio tranzicioni i da ga je obeležilo veliko otpuštanje sa posla usled tehnoloških viškova u preduzećima.

"Ako bi sa te strane posmatrali problem, a psiholozi bi se verovatno složili sa tim, ovaj radni vek ne bi smeo da se pomera", ukazala je pomoćnica ministra za rad.

"Sa druge strane, imajući u vidu proces pridruživanja EU, u naredom periodu moralo bi mnogo više da se uradi na otvaranju novih radnih mesta i u tom kontekstu, računajući na aktivnost žena u narednom periodu, može da se produži radni vek jer one sigurno ne završavaju svoju radnu aktivnost sa 35 godina radnog staža", naglasila je Bukumirović Katić.


Prema važećem Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju u 2010. godini za odlazak u penziju će ženama biti potrebno 59 i po godina života i najmanje 17 godina penzijskog staža, a moći će da se penzionišu i sa 35 godina staža osiguranja i najmanje 53 godine života.

Predlog izmena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju povučen je prošle nedelje iz skupštinske procedure na zahtev vodećih sindikata koji, između ostalog, traže da se uvede zaštitni mehanizam po kome penzije neće padati ispod 60 odsto prosečne zarade, kao i da se ne povećava starosna granica za odlazak žena u penziju.

Sreda 27.10.2010. 16:54
Ne bih sa ovim da uvredim žensku populaciju, ali u nekim strukama žene ne možeš oterati u penziju ni posle 62 ili 63 godine života i 40 godina rada. To je naročito vidljivo po školama, fakultetima i državnim ustanovama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online