Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.11.2010.
02:46
Srna A

Vikiliks: Ameri i Turci smekšali Silajdžića?!

Amerikanci i Turci nagovarali su Harisa Silajdžića, dok je bio bošnjački član Predsedništva BiH, da ublaži retoriku kako ne bi ljutio Srbe, pokazuju povjerljivi podaci koje je objavio internet portal "Vikiliks".

Smekšali ga Ameri i Turci: Haris Silajdžić
 




Neki mediji u regionu objavili su da bi najneugodnije informacije u regionalnom kontekstu mogle biti objavljivanje dokumenta u kojem Ričard Holbruk, američki specijalni predstavnik, Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsedniku RS, obećava imunitet u zamenu za povlačenje iz političkog života BiH, pišu "Nezavisne novine".

Kako je objavljeno na internet-stranici nemačkog magazina "Špigl", koji sarađuje sa Vikiliksom, od tih 869 telegrama iz Sarajeva, njih 54 ima oznaku "stroge tajne", što predstavlja najstroži stepen čuvanosti dokumenta.

Oznaku "poverljivo" nosi 566 dokumenata, a oznaku "slobodno", što znači da su za zvaničnu upotrebu, ima 246 dokumenata.

Ukupno 1.419 telegrama sadrži informacije o BiH, od kojih dio potiče iz američkih ambasada van BiH. Organizatori stranice su rekli da će otkrivanje više od 200.000 telegrama koje su službenici američkih ambasada slali iz celog sveta trajati narednih nekoliko meseci, a iz BiH su do sada otkrivena dva telegrama.

List navodi da se u kratkom poglavlju o radu američkih diplomata u Ankari spominje sastanak sa Feridunom Sinirliogluom, turskim podsekretarom ministra inostranih poslova, i Silajdžićem, u kojem lidera Stranke za BiH nagovaraju da izbaci reč genocid iz svojih govora kako ne bi provocirao Srbe.

Izvještaj je napravljen u februaru prošle godine i u njemu se govori o saradnji SAD sa Turskom u rešavanju diplomatskih kriza u kojima ova evroazijska zemlja može da pomogne.

Prema tom dokumentu, Sinirlioglu je identifikovao efikasno približavanje između BiH i Srbije kao hitni diplomatski cilj za cijelu regiju. Zbog toga je, kaže Sinirlioglu, ubedio Silajdžića, koji je bio u Ankari dan ranije, da prestane da spominje genocid.


Bela kuća osudila je odluku veb sajta "Vikiliks" da objavi oko četvrt miliona povjerljivih dokumenata koji se uglavnom odnose na diplomatsku prepisku Stejt departmenta s američkim ambasadama i konzulatima. Portparol Bijele kuće Robert Gibs rekao je da to objavljivanje ugrožava američke diplomate, obavještajce i demokratske aktiviste koji traže američku pomoć.

Internet stranica Vikiliks počela je s objavom više od 251.000 poverljivih telegrama koje su američka diplomatska predstavništva i Stejt department razmenili od 1966. godine do danas.

Svetski mediji javljaju da je informacije Australijancu Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa, dostavio 27-godišnji Bredli Maning, obaveštajni analitičar Vojske SAD, koji je do informacija došao tokom službovanja u Iraku.

Tajnih dokumenata se, prema sopstvenom priznanju, domogao tako što je na svoj posao u jednoj vojnoj bazi u blizini Bagdada dolazio sa kompakt diskovima koji su imali omot albuma Lejdi Gage i na njih kopirao diplomatske tajne. "Niko ništa nije posumnjao, što je na neki način žalosno", rekao je on, koji je proteklih sedam meseci proveo u zatvorskoj samici. Ako mu se dokaže krivica, prete mu 52 godine zatvora.

Vikiliks je međunarodna organizacija sa sedištem u Švedskoj, koja objavljuje anonimne informacije, odnosno na drugi način nedostupne dokumente uz istovremeno čuvanje anonimnosti svojih izvora.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online